Догодина започва смяната на печките на дърва за част от великотърновци

Публикувано на вт, 24 Сеп. 2019
2743 четения

Десетки граждани се включиха в дискусията във В. Търново за първия по рода си за България интегриран проект за подобряване на качеството на въздуха. В него са включени общо 6 града, един от които е старата столица. Срещата се проведе в Общината, като целта бе да се разяснят начините за кандидатстване по проекта, който предвижда подмяна на печките на твърдо гориво с алтернативни уреди. От тази възможност могат да се възползват домакинствата от Стария град и кв. “Асенов”, а подаването на заявления се очаква да започне в началото на 2020 г. В пилотната фаза ще бъдат подменени уредите на 70 домакинства във В. Търново, а на последващ етап още 478 печки на дърва и въглища с алтернативни източници, щадящи околната среда. Финансирането е осигурено по програма Life+ на Европейската комисия.
“Част от условията за включване в проекта са лицето да е собственик на имота, да попада в одобрения териториален обхват и да се отоплява на дърва и въглища. Алтернативните уреди за отопление – на газ или камини с пелети, ще бъдат осигурени от Общината”, уточни Зорница Кънчева-Миладинова, главен еколог и ръководител на проекта за В. Търново. В информационния център в сградата на Общината ще има експерти, които ще консултират гражданите и ще им съдействат за попълване на документите.
Всяко домакинство само ще избере новите уреди и с какво ще се отоплява, уточни консултантът на проекта и бивш екоминистър Нона Караджова. Община В. Търново ще осигури до два радиатора безплатно за всяко одобрено жилище.
В дискусията участваха представители от експертния център по проекта в София, газоразпределителното дружество “Овергаз” и РЗИ. По време на срещата бяха отправени редица въпроси и предложения, едно от което е да бъде търсен приоритетен подход при сградите паметници на културата. Поставен бе и въпросът за газификация на кв. “Асенов”.
Проектът “Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух” ще бъде реализиран в периода от 2019 до 2024 г.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново