До края на 2021 г. става ясно с какви пари ще се прави АМ “Русе – В. Търново”

Публикувано на пн, 7 юни 2021
789 четения

До края на годината се очаква да има финансово решение за изграждането на новата магистрала между Русе и В. Търново. Това заяви преди дни заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева при посещението ѝ в Русе.
В момента тече процедура от АПИ за избор на изпълнител за проектиране и строителство на участъка от Русе до Бяла и за обходния път на Бяла, подадени са и конкретни оферти.
В новата Оперативна програма “Транспортна свързаност 2021-2027” е включен проектът за АМ “Русе – В. Търново”. В момента програмата е за съгласуване и одобрение от Европейската комисия, изпратена през април от Министерство на транспорта. “Очакваме одобрение на предложения списък с проекти до месец септември тази година”, уточни Андреева.
Изграждането на автомагистралата “Русе – В. Търново” е сред приоритетните обекти. С построяването ѝ ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешния трафик, ще се повиши безопасността на движението и транзитният трафик ще бъде изведен извън населените места. АМ “Русе – В. Търново” ще бъде основната връзка, свързваща моста над река Дунав при Русе с гр. В. Търново, с път I-4 Коритна – Севлиево – В. Търново – п. В. “Белокопитово” на АМ “Хемус”, с път I-3 гара Бяла – Плевен – Коритна – Ботевград и бъдещия участък от АМ “Хемус” край В. Търново.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново