До 500 лв. глоба за кал по пътното платно

Публикувано на пн, 11 ян. 2021
1592 четения

Глоба от 200 до 500 лв. се предвижда за физическите лица, които с извършването на селскостопански дейности пренасят кал върху пътните настилки от републиканската пътна мрежа, предупреждават от Община Лясковец. При повторно нарушение за физическите лица глобата е в размер от 500 до 1000 лв.
През последните седмици зачестяват случите на замърсяване на пътните настилки, което създава предпоставки за възникване на пътно-транспортни произшествия. Отделно се изразходва значителен финансов ресурс за почистване на пътната настилка.
На юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лв., а при повторно нарушение глобата скача от 2000 до 7000 лв. Съгласно Закона за пътищата работодателят е отговорен солидарно с работника или служителя за причинените щети.
От Областно пътно управление Велико Търново напомнят, че съгласно законовите разпоредби в обхвата на пътя е забранено влизането на непочистени машини и замърсяването на пътното платно, съоръженията и принадлежностите с кал и други отпадъчни материали. Собствениците и/или арендаторите на земеделски земи и гори се задължават преди навлизането на път от републиканската и общинската пътна мрежа да почистят от кал селскостопанската, земеделската, специализираната и други техники.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново