Димитър Чолаков сe оттегли от листата за общински съветници на БСП

Публикувано на пн, 18 сеп. 2023
442 четения

Общинският съветник Димитър Чолаков си направи отвод от листата с кандидати за общински съветници на БСП. Това стана след решението на Националния съвет на партията,
на което беше издигната Ирена Стасинопулу за кандидат кмет на В. Търново, въпреки че не бе сред номинираните лица от местната структура, което бе изненада дори за самите социалисти. Променена бе и подредбата на кандидатите за общински съветници. В неделя следобед Димитър Чолаков обяви, че пристъпва към втори самоотвод, като първият е бил именно от номинацията му за кандидат кмет, за да даде шанс на човека с най-много номинации.
„За съжаление Националният съвет на БСП посочи кандидатура за кмет без нито една номинация в общинската конференция. При листата “Нинова”, на практика се зачеркват изцяло решенията на най-висшия партиен форум в общинската организация – конференцията, в това число цялата извървяна процедура – от низовия актив през общинския партиен съвет, до категоричното решение на общинската конференцията и то в разрез с интересите на местната структура. Иначе казано, това е чиста проба партиен волунтаризъм.
Игра без правила, аналог на държава без закони. Реално, Националният съвет гласува против себе си, незачитайки правилата, разписани от самите тях в процедура, по която да стане избора“, заяви Димитър Чолаков. Той посочва, че мотивите му за самоотвод не са продиктувани от смяната му от второ на шесто място. „Бих бил и последен, ако това място ми беше отредено на най-високия общински форум. Големият проблем е, че партийното задкулисие и интереси, извън добрия изборен резултат, поставиха непоправим отпечатък върху листата и кандидата за кмет“, допълва Чолаков. Той посочва, че последните спечелени от БСП местни избори са през 1995 г. И посочва, че предстоящият резултат на местния вот ще е изцяло отговорност на Корнелия Нинова и личното й обкръжение в националното ръководство. Според него отговорност има и общинският председател Михаил Михалев, който според Чолаков е зачеркнал решенията на общинския форум.
„Нямам мотиви да остана в такава безпринципна игра и такава безпринципна конструкция.
С идентични мотиви на гореизложените от участие в листата се отказаха авторитетните членове на общинското ръководство д-р Анета Маноилова и Христо Бижев. Не съм сигурен, че през следващите дни този списък няма да нарасне и с други имена“, посочва още Димитър Чолаков относно напускането му на листата на БСП.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново