Деян Колев, председател на “Амалипе”: “Стратегията за ромите на Каракачанов ще нагнети етническото напрежение”

Публикувано на ср, 10 Юли 2019
149 четения

Стратегията за ромите, която предлага вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, е една от причините да се нагнетява допълнително етническо напрежение в страната, заяви председателят на Центъра за етнически диалог и толерантност “Амалипе” Деян Колев по време на кръгла маса във Велико Търново, посветена на защитата на малцинствата и превенция на престъпленията от омраза. Проявата бе организирана съвместно с Българския хелзински комитет (БХК).
По думите му и сега съществува добра национална стратегия за интеграция на ромите, която е одобрена с решение на Народното събрание. “Това, което предлага вицепремиерът Каракачанов, е една фундаментална замяна на целия досегашен модел на интеграция. Ако до сега се прилагаше т.нар. подход на социално включване, т.е. образование, заетост и др., Каракачанов предлага утежняване на административните наказания, прилагане на по-силов подход, който при всички положения няма да доведе до туширане на тлеещо етническо напрежение, а до допълнителното му нагнетяване, затова се очаква остра реакция от различни НПО-та срещу стратегията”, поясни Колев. Той припомни, че още през февруари, когато Каракачанов публикува обяви, че подготвя стратегия, 15 организации излязоха с писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояваха да не бъде приемана. Колев обясни още, че има и писмо от Европейската комисия, в което се изразява тревога от вероятността този документ да бъде въведен.
Председателят на “Амалипе” съобщи, че няма как да бъде направена точна статистика на случаите на престъпления от омраза, защото органите на реда ги завеждат като хулигански прояви.
“Езикът на омразата обаче е изключително силен. Виждаме, че дори висши представители на изпълнителната и на законодателната власт, включително и на прокуратурата, често си позволяват да използват език на омразата. Не рядко се случва вече обикновени битови инциденти, в които участват представители на различни етноси, да прерастват в етническо напрежение, стига се и до протести”, подчертава Деян Колев.
Според председателя на Български хелзинкски комитет Красимир Кънев, който също участва във форума, има много дела, около 50-60, които са заведени от хора, срещу които е насочено словото на омразата.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново