Депутатът Милен Михов: “Вотът на недоверие няма да мине, нито ще реши водния проблем”

Публикувано на пн, 27 ян. 2020
339 четения

“Това няма да бъде последния вот на недоверие в рамките на настоящото Народно събрание, което означава, че той няма да мине. Ясно е, че в следващата една година опозицията ще използва този прийом да поставя теми и да води предизборна кампания. Вотът няма да реши основния проблем в момента – водната криза в Перник. Ние от ВМРО очакваме този въпрос да бъде разследван задълбочено и всички виновници да бъдат посочени, приведени под отговорност и да получат своите наказания”, заяви народният представител от ВМРО доц. Милен Михов.

Той посочи, че един от основните въпроси, по които ще работят войводите е детските градини да са задължителни за четиригодишните. Според представителите на ВМРО

е нужна промяна на образованието и възпитанието на младите хора, за това те ще настояват  за възстановяване на предмета “Родинознание” и въвеждането на военно обучение. Приемането на Закона за възрастните хора също ще е сред основните цели на парламентарната група. Доц. Михов посочи, че държавата трябва да се ангажира с осигуряването на минимален доход на българските пенсионери, равен на прага на бедността. От ВМРО предлагат промени и в Закона за административните наказания, за да може  в него да да се заложи полагането на обществено полезен труд от извършителите на т. нар. маловажни, битови престъпления. Ще бъдат потърсени и промени за разширяване обхвата на неизбежната отбрана.

Въпросът, с който в момента се занимава най-вече великотърновският депутат, е свързан с измененията в Закона за висшето образование. Голяма част от тях вече са разгледани от Комисията по образование и наука, а тази седмица предстои окончателното им приемане. През февруари се очаква те да се превърнат и в законодателен акт.

Депутатът отбеляза, че през изминалия парламентарен сезон няма неизвинени отсъствия и наказания по правилника на Народното събрание. През този период той е вносител и съвносител на 8 законопроекта, някои от които са приети на първо четене, 3 проекта за решение и 4 предложения между първо и второ четене. Сред законопроектите на ВМРО e Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността, третиращ въпроса за училищните земи, реституирани в последните 30 години. С поправката се въвежда мораториум за придобиването на тези земи по давност. Прецедент в това отношение е училище в Плиска, където близо 1 800 декара училищни земи са обект на претенции и възможност за придобиване по давност от училищното настоятелство. Направена е поправка и в Закона за военното разузнаване, позволяващо тази институция да се ръководи не само от кадрови военни, но и от специалисти, навършили пенсионна възраст от състава на военните сили.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново