Депутатът доц. Милен Михов с питане за Спешната помощ към здравния министър

Публикувано на нд, 10 февр. 2019
186 четения

Народният представител и заместник-председател на ВМРО доц. Милен Михов отправи от трибуната на Парламента питане към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, относно зачестилите нападения над екипи на Спешна помощ. Той конкретно попита министъра: «Какви мерки са необходими, за да се сложи край на злоупотребата със спешната помощ от страна на «някои» граждани?» и «Как по-ефективно може да се организира защитата на  спешните екипи срещу агресията и нападенията?».

Доц. Милен Михов е депутат от Великотърновски регион и преди дни, по време на своя приемна в гр. Горна Оряховица, се срещна със служители на Спешна помощ, които са потърпевши от нападения по време на изпълнение на служебните им задължения. Екипът стана обект на поредното нападение от недоволен пациент.

В разговора медиците поставиха въпроси как да се осигури физическата защита на екипите, но и как да се пресече практиката спешната помощ да се използва за заобикаляне на закона, като лесен достъп до безплатно здравеопазване от неосигурени пациенти и като бърза консултация за неспешни случаи. Народният представител се ангажира да постави въпроса пред здравния министър и да лобира за по-сериозни мерки за охрана в спешните центрове и въобще за по-задълбочена политика спрямо Спешната помощ.

От трибуната на Народното събрание доц. Михов посочи, че в Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 е предвидено, ако някой ползва не по предназначение ЕЕН 112, да се наказва с глоба от 200 до 1000 лв. Друг от текстовете пък разпорежда, ако някой предава чрез ЕЕН 112 неверни или заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ, да се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

„Прилагането на тези разпоредби в много случаи се оказва обаче невъзможно“, посочва депутатът и пита министъра за мерките, които ще бъдат предприети във връзка с този проблем.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново