Депутатът доц. Милен Михов: “Преизчисляването на пенсиите е заложено в програмата на ВМРО”

Публикувано на вт, 11 юни 2019
341 четения

Въпроси, свързани със защитаване правата на пенсионерите за достоен живот, поставиха членовете на Нов съюз на пенсионерите пред доц. д-р Милен Михов, заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение, по време на Областното отчетно-изборно събрание във Велико Търново. Активисти и редови членове на съюза от областта, както и от други региони на страната, наблегнаха на социалното положение на хората от третата възраст, формирането на пенсиите и доплащанията към тях. Те засегнаха темата за демографската криза и прилагането на работеща програма, за оставането на младите хора в България. Пенсионерите предложиха да се разгледа въпросът разходите на средствата, оставащи в извънбюджетната сфера, да бъдат обсъждани от Народното събрание. Те настояват да се прави отчисление от концесионните такси в полза на социалните нужди и да се спират социалните помощи ромите, докато не изчистят кварталите, в които живеят (за пример на работещ модел бе дадена Берковица) и др.

В отговор на поставените проблеми доц. Михов заяви, че това са истини, които отдавна се знаят и с които живеем. По отношение на ниските пенсии и сравнението им със значително по-високите в редица изброени държави, той каза, че е оптимист въпросът с пенсиите да бъде решен, но поясни, че забавянето на такова решение се дължи на факт, който при нас не може да бъде преодолян толкова бързо, защото  пенсионните фондове в Югославия, Гърция, Румъния винаги са били самостоятелни и в тях повече от 70-80 години се акумулират средства. «В европейските държави, където има развити пенсионни системи от столетие, тези фондове са едни от най-големите инвеститори, акумулирали са големи средства. Коледните и Великденски добавки идват от държавния бюджет, не от НОИ. Тези, които работят и правят отчисления за пенсия, плащат пенсиите на пенсионерите и те не стигат. Затова от данъците и от общите приходи ежегодно се прехвърлят към пенсиите, за да се осигури плащането им», допълни още депутатът. Той обяви принципното си съгласие харчовете от бюджета, правени с решение на Министерски съвет, да минават през Народното събрание, защото «каквото е мнозинството в МС, такова е и в НС. По-разумно е да мине през НС и опозицията да си каже думата, за да разберат хората защо така е решило министерството», каза доц. Михов.

В тази връзка той припомни, че преизчисляването на  пенсиите е заложено в програмата на ВМРО. «Миналата седмица нашите експерти и ние, представителите на ВМРО, говорихме за свършените задачи от управленската ни програма. Факт е, че заплатите на учителите, на военните, на чиновниците са вдигнати. Колегите ни от ГЕРБ обвързаха преизчисляването на пенсиите с преразглеждането на фалшивите ТЕЛК-ове и фалшивите инвалидни пенсии. Въпросът за увеличението на пенсиите не е нито ляв, нито патриотичен, нито десен или либерален. Ние имаме амбицията да го поставим за разглеждане. Дадохте идеи увеличението да бъде обвързано с минималната заплата или с процентния ръст на доходите – това е възможно. Преговорите с финансовото министерство ще бъдат много тежки, но ще го направим.», увери присъстващите  народният представител, като уточни, че говори само от името на ВМРО.

По темата с ромския етнос доц. Михов напомни, че отдавна от ВМРО защитават позицията, че проблемите, свързани с тази група хора, изчерпват нашите социални фондове и деформират етническата характеристика на страната ни. А относно връщането на квалифицираната работна ръка обратно в България подчерта, че това може да се случи едва тогава, когато доходите у нас достигнат средноевропейските. Само при това условие можем да имаме «обратна миграция», каза доц. Милен Михов и заключи, че най-големият ни проблем е, че не изпълняваме това, което е написано на сградата на Народното събрание – “Съединението прави силата!»

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново