Деница Златева, кандидат за евродепутат от “БСП за България”: “Тези избори са вот на недоверие срещу управлението на ГЕРБ”

Публикувано на ср, 15 май 2019
238 четения

– Г-жо Златева, как ще мотивирате хората да гласуват на 26 май?
– Изключително важно е кои ще са представителите на България в Европейския парламент, защото решенията, които се вземат в Брюксел, влияят пряко върху живота на всеки един от нас. В Европа в момента тече голям дебат за т.н. европейски социален стълб, т.е. връщане към онази социална Европа, към генезиса на Европа преди кризата от 2008 г. Ние, социалистите, сме водещите фигури по тази политика. Успяхме да наложим този европейски социален стълб. Един от неговите елементи е свързан с намаляването на социалните неравности, т.е. искаме изравняване на качеството на живот на хората в различните части на Европа.
В тази посока вървят няколко дебата, които са свързани с въвеждането на минимално заплащане – работна заплата и пенсия. Представителите на дясното политическо семейство не застъпват тази теза, те защитават повече икономическите субекти, говорят за дигитализация на икономиката, за дигитално на селското стопанство.
Ние сме на мнение, че ако искаме да гарантираме равно качество на живота на европейските граждани, трябва да имаме минимални стандарти за заплащане, защото в момента разликата между средната работна заплата в България и в Люксембург, където е най-висока, е в пъти. В същото време разликата в производителността на труда между Люксембург и България е само 4 пъти, което е несправедливо спрямо труда на българите. Не може да има второ качество европейци. Когато преди 2 г. повдигнахме въпроса, свързан с качеството на храните – че един и същ продукт е с едно качество в големите европейски градове и с друго – в малка България, от големите вериги и производители се опитаха да ни обяснят, че това е адаптиране спрямо вкусовите характеристики на българина. Колегите от ГЕРБ пък обвиниха БСП, че е антиевропейска партия. Две години по-късно, на една от последните си сесии, Европейският парламент прие законодателство, което забранява различните стандарти в качеството на храните и налага финансови санкции на онези производители, които продължават да “адаптират” храни. Това е пример как можем да наложим нашата позиция в подкрепа и защита на потребителите.
– Кои са другите теми, по които е важно да имаме ясна позиция?
– В момента тече голям дебат по темата, свързана с опазване на климата и бъдещето на топлоелектрическите централи и рудодобива. Това е тема, която не засяга региона на В. Търново, но вълнува хората в южната част на страната – Раднево, Гълъбово. За нас е важно, когато става дума за защита националните интереси, нашият глас да се чува и когато говорим за преход към нисковъглеродна икономика, да има гратисен период за българския въгледобив и за производството на електроенергия от ТЕЦ-ове, така че да се гарантира възможността за работа на десетките хиляди наши сънародници. Тук е много важна и ролята на правителството, защото то е водещото, но позицията на нашите евродепутати и еврокомисар също са много важни.
Има още една тема, която е важна за нас и сме я заложили в нашата “Визия за Европа”. Тя е свързана със строителството на нова газопреносна мрежа на територията на България. Построиха Северен поток, но на нас ни забраниха строителството на Южен поток. В момента се строи Северен поток 2, ние искаме да построим Турски поток, има гласове, които смятат, че строежът на тези два газопровода би задълбочил зависимостта от руски газ и от Русия. Ние сме категорични, че и в бъдеще трябва да гарантираме България да е страна, която транзитира газ. Като допълнение на тази тема сме категорични, че трябва да построим АЕЦ “Белене”.
– Какво е българското измерение на тези избори?
– Ако искаме да променим Европа и да имаме силно присъствие на партиите от левия политически спектър в рамките на ЕП, трябва да започнем с промяна в България. Една победа на БСП на тези избори ще ни даде онази достоверност, че сме алтернатива на сегашното управление, но и самочувствие, че работата през последните 2-3 г. е била в правилна посока и сме спечелили доверието на българските граждани.
Една наша победа ще даде реален шанс за промяна на управлението, доминирано от ГЕРБ и Бойко Борисов, защото ще имаме възможност за предсрочни парламентарни избори. Успехът на БСП ще ни мотивира още повече за местните избори през есента. Една поредна победа на ГЕРБ ще им даде възможност да продължат тази политика, затова най-важната политическа задача, която сме си поставили, е да имаме макар и един глас повече от ГЕРБ. Тези избори са своеобразен вот на недоверие срещу десетгодишното управление на ГЕРБ. Алтернативата е БСП, а тя е с № 18 в интегралната бюлетина. Най-голямата ни кауза не е кой от нас ще влезе в Европарламента, а да победим ГЕРБ.
– Усещате ли желание за такава промяна при срещите си през последните дни?
– Тази кампания и енергията, която усещам, е като тази, при която Румен Радев беше избран за президент. В хората, с които се срещам, има гняв към сегашните управляващи. Усещам желанието им за промяна, има голямо недоволство към сегашната несправедливост. Основните теми, които вълнуват хората, не са свързани толкова с европейските теми, колкото с ежедневния им живот – вълнуват се защо им се индексират пенсиите, а не се актуализират, защо нямат нормален достъп до здравеопазване, защо трябва да пътуват 100 км до най-близката болница. Защо европейските средства стигат до едрите земеделски производители, а не стигат до малките фермери – до зеленчукопроизводителите и животновъдите.
Това са част от проблемите, които вълнуват българските граждани и за част от тях решението е и чрез работата на депутатите в Европарламента, защото той до голяма степен определя и гласува какъв ще е бюджетът за следващия програмен период.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново