Държавата отпуска 2 млн. лева за Старата митрополия във В. Търново

Публикувано на чт, 15 апр. 2021
712 четения

2 млн. лв. отпуска правителството за реконструкция на Старата митрополия, която се намира в старинния квартал “Асенов” във Велико Търново. Финансирането е гласувано на вчерашното заседание на Министерски съвет.
Общо 4,2 млн. лв. ще получи Българската православна църква за ремонтни и реставрационни дейности на храмове. Това обяви в старата столица премиерът Бойко Борисов, чиято визита за пореден път не бе оповестена предварително и стана обществено достояние чрез социалната мрежа. Заедно с него са били министрите на финансите и здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Костандин Ангелов. Тримата заедно с градоначалника Даниел Панов са посетили Катедралния храм “Свето Рождество Богородично”.
“Всяка седмица предоставяме средства за обновление на църкви и манастири, помагаме и на общините. Благодарение на тези инвестиции българските градове и села стават все по-красиви и това се оценява”, коментира премиерът.
Старата митрополия пострада при пожар на 1 април 2020 г., който унищожи покривната конструкция на сградата. Великотърновският митрополит Григорий представи проекта за преобразяването на старинната сграда в съвременен светски колеж, в който ще се преподават както богословски, така и светски предмети. Владиката благодари и за отпуснатото финансиране в размер на 1,6 млн. лв. за основен ремонт на епархийската библиотека, който е във финален етап. Сградата е архитектурен паметник и в нея ще се съхраняват над 35 000 тома книги.
По време на визитата на премиера кметът Даниел Панов го е запознал с проекта за ремонт на ВиК мрежата по бул. “България”, за което от държавния бюджет са осигурени 3,6 млн. лв. Очаква се ремонтните дейности да започнат до два месеца. След смяната на водопроводите и колектора булевардът ще бъде цялостно преасфалтиран. Основен ремонт ще се направи и на кръстовището край “Беляковско шосе”.
Премиерът Бойко Борисов заедно с двамата министри е посетил и МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, където са посрещнати от изпълнителния директор д-р Стефан Филев. Представен е проектът за новия болничен корпус, в който ще бъдат преместени отделенията от Стара болница, което значително ще намали разходите на стационара по транспорт и логистика между двете бази. До 20 дни предстои да бъде завършена и хибридната операционна зала, в която ще се лекуват пациенти с остра съдова патология не само от областта, но и от съседни региони.
“Само в рамките на изминалия мандат сме отпуснали близо 22 млн. лв. за развитието на Велико Търново. Със средствата бяха изградени и ремонтирани улици, водопроводна мрежа, осветление, бе извършено реновиране на детски градини, храмове, бяха укрепени мостове, свлачища, подпорни стени”, отчете в социалната мрежа премиерът Бойко Борисов.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново