Инж. Даниел Панов получи символите на кметската власт

Публикувано на ср, 6 Ное. 2019
827 четения

Избраният за трети кметски мандат инж. Даниел Панов, общинските съветници и кметовете на населените места в община В. Търново положиха клетва в музей „Възраждане и Учредително събрание”. Историческата сграда прие първото заседание на новия Общински съвет в старата столица, определен след местните избори на 27 октомври. Тържествената сесия бе свикана със заповед на областния управител проф. Любомира Попова, която я откри след химните на Р България, Европейския съюз и В. Търново, изпълнени от ДВГ „Пеещи камбанки“.
В началото клетва положиха избраните общински съветници, които получиха своите удостоверения от председателя на Общинската избирателна комисия Десислава Йонкова. В новия ОбС влизат 37 общински съветници от 7 политически партии и коалиции. Най-много са представителите на ГЕРБ – 17, следвани от БСП с 7 съветници, “Демократична България” – 3, “ВМРО-БНД” – 3, БДО – 3, ДПС – 2 и “Алтернатива на гражданите” – 2. От всички съветници дамите в него са общо 7, а новите лица са 12 души.
След съветниците клетва положиха и кметовете на населените места в общината. От 13 местни управници има само едно ново лице – Стефан Мъглов, който поема управлението на Самоводене. След като те положиха подписите си под клетвените листове, председателят на ОИК Десислава Йонкова връчи удостоверението за избор на кмет на Даниел Панов. Проф. Попова покани градоначалника за полагане на клетва и подписване на клетвен лист, след което вр.и.д. Снежана Данева-Иванова му връчи официалния символ „Огърлицата на Велико Търново”.
„В тези минути, когато положих клетва като кмет на община В. Търново, усещам особено силно голямата отговорност, която нося пред всеки от вас, пред нашия общ дом – В. Търново, историческата и духовна българска столица. Вълнението е още по-силно тук – в сградата на Учредителното събрание, която е един от най-ярките символи на българската държавност.
Днес се намираме в същата тази зала, в която преди 140 г. първите ни законотворци са дали посоката, по която да върви България след Освобождението. С първата българската конституция – Търновската конституция, нашите предци избират европейското развитие и прогреса. Наш дълг като избрани представители на местната власт е да защитаваме този път пред В. Търново и пред България“, заяви инж. Даниел Панов. Градоначалникът подчерта особеното значение на старата столица за България и Европа, което задължава да се надгражда постигнатото. „Аз няма да търгувам нито с доверието на великотърновци, нито със собственото си достойнство, както не съм го правил досега. В. Търново ще продължи по начертания и единствен пред старата столица път – да бъде съвременна и динамично развиваща се община. Така пожелаха и преди 140 години нашите предци“, каза още инж. Панов.
Веднага след церемонията по встъпване в длъжност се състоя първата сесия на ОбС, водена от най-възрастният общински съветник – Стоян Витанов. На нея бяха избрани председател и зам.-председатели на ОбС, както и комисия, която да изработи правилник за дейността на местния парламент. За председател беше избран Венцислав Спирдонов, който беше единствената кандидатура и беше подкрепен с пълно мнозинство. “Благодаря за този избор. Статистиката винаги е точна наука и казва, че за първи път имаме кмет, избран два пъти последователно на първи тур, както и председател на Общинския съвет за втори мандат. Ще бъдем все по-стриктни към себе си и към очакванията на гражданите”, заяви Спирдонов.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново