Даниел Лорер: “Изключително важно е България да поддържа различни канали за внос на газ”

Публикувано на ср, 31 авг. 2022
162 четения

– Г-н Лорер, безспорно най-актуалната тема е тази за газа. Очаква ли ни тежка зима, каквито са притесненията на хората?
– Това, което е известно вече на всички, е, че зимата ще бъде трудна, не само за България, но и за цяла Европа, защото Русия превърна газа в оръжие и инструмент за натиск върху европейските страни, подпомагащи Украйна. От наша гледна точка е изключително важно България да поддържа различни канали за внос на газ. Когато разчиташ само на един доставчик, всички видяхме какво става. Видяхме го и преди десетина години, когато Русия спря газа. Видяхме го и сега, когато имаш само един договор и могат да ти спрат доставката от днес за утре и България трябваше изключително спешно да търси други решения. Нашето правителство успя да се справи с тази трудна задача. Русия спря едностранно изпълнението на доставките, въпреки че си платихме навреме и продължавахме да настояваме за тези доставки. Успяхме да намерим и азерски газ, който беше договорен, но никога не беше доставян. Успяхме да завършим и интерконектора с Гърция, който сега служебното правителство трябва да пусне в експлоатация, но търсят най-различни технически документи около него. Успяхме да намерим и американски газ, който беше доставен, както и новите седем танкера, т. е. реагирахме доста динамично на тази ситуация, за да няма недостиг на газ и да има достатъчно за българските домакинства и за индустрията.
Между другото, България далеч не е толкова зависима от газ, колкото Италия и Германия, така че до известна степен проблемът се преекспонира. Той е основно проблем на битовите потребители и на клиентите на топлофикациите, които са основно на газ. Индустрията има по-малък проблем, защото те ще намерят доставки и разликите в цените ще си я отразят в цените на техните продукти. Видяхме историята с “Неохим”, които са на огромна печалба, както и много други техни колеги, които бяха подпомогнати от държавата. Така че зимата ще бъде сложна, но здравата ситуация на българските финанси ще позволи на България да защити потребителите от шоковете през зимните месеци.
– Как ще обобщите резултатите на правителството за изминалите месеци?
– Неочаквано и противно на всички критици на нашето правителство фактите са, че българската икономика нарасна с близо 5 %. И този ръст показва, че ние успяхме да се адаптираме към тази сложна ситуация. Безработицата е много ниска, индустриалното производство е рекордно, износът нараства. Така че след първите шест месеца на годината икономиката остава в едно добро състояние, което показва, че тя е витална, има сили да се бори в една трудна за всички ситуация. Това какво разказват старите герои за нас стана ясно от данните, че не е вярно и всички го разбираме. Основно доминират притесненията за зимата, но както знаете, правителството беше свалено от старото статукво, което се уплаши, че всъщност промяната може да бъде трайна. И нашата молба към избирателите е на 2 октомври да ни подкрепят, за да си довършим работата.
– За какво не ви стигна времето като министър на иновациите и растежа?
– По време на тези месеци успяхме да постигнем много, основно в областта на поизостаналите европейски програми, които заварихме незавършени, както и незавършения План за възстановяване и устойчивост, който, слава богу, беше приет. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен дойде, за да изкаже задоволство от работата, която бяхме свършили. За съжаление “Има такъв народ” свалиха правителството и не можахме да гласуваме всички онези реформи, които са необходими, за да получим парите от Плана за възстановяване и устойчивост. Този план е нов в своята структура. Досега европейските програми ги получавахме без условия. От сега нататък, за да получиш пари от Плана за възстановяване и устойчивост и да ги инвестираш в икономиката, трябва да направиш реформи, включително и антикорупционната реформа. Лично аз съм тъжен, че не успяхме през тези 6 месеца да напреднем с нея повече, но за съжаление колегите от ИТН счетоха, че това не е удачно и тя не напредна. Искрено вярвам, че от 2 октомври ще имаме мнозинство, което да довърши тази работа.
– Какви поуки си взехте за тези 6 месеца?
– Взехме си много поуки, защото тези месеци бяха изключително трудни. Както се шегувахме с колегите в парламента за тези 6 месеца ние изтеглихме толкова къси клечки, че се чувстваме като след 6 мандата. Голяма част от белите ни коси са заради това, което всички ние преживяхме зимата, за да може да защитим българските граждани от кризите, които засегнаха целия свят. И една от основните ни поуки е, че е изключително важно да комуникираме много активно с хората както за приоритетите на правителството, така и решенията, които взимаме. Нужна е комуникация с българските граждани, със социалните партньори и бизнеса, за да са наясно с това кои са нашите приоритети и какво остава да се свърши. Нещо, което през тези 6 месеца измежду всички кризи видяхме, че не успявахме да си говорим достатъчно с всички, засегнати от определени реформи.
– Очаквате ли тежка предизиборна кампания?
– Очаквам изключително тежка кампания. Старото статукво си отива, то го осъзнава и разбира и иска да си отиде мирно. А ние искаме да си отиде бързо, за да можем да довършим промените, които започнахме. За това кампанията ще бъде агресивна. За нас е важно хората да разберат, че ние ще продължим да правим това, което показахме, че можем да правим – да развиваме икономиката, да продължаваме със социалните придобивки, знаете, че вдигнахме пенсиите с толкова, колкото беше увеличението им за 12 г. Детските градини и ясли станаха безплатни. Усилията по спиране на кражбите се увенчаха с някои успехи като “Капитан Андреево”, откъдето повече няма да влизат канцерогенни плодове и зеленчуци на нашата трапеза. Също и закриването на специализирания съд и прокуратура, които бяха символ на удобна бухалка на властта. Ако имаме доверието на българските граждани, че можем да си довършим работата, всички тези наши усилия ще продължат точно както започнаха в тези 6 месеца.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново