Данъчните продават къща паметник на културата

Публикувано на вт, 21 Ян. 2020
1175 четения

Стара къща в Арбанаси, обявена за паметник на културата с национално значение, е обявена за продажба от Териториалното поделение на НАП – В. Търново. Имотът ще бъде продаден чрез таен търг, като първоначалната обявена цена е в размер на 135 651,75 лв. Обектът е с площ от 1098 кв.м и върху него са построени две сгради – еднофамилна къща и селскостопанска постройка, построени през далечната 1811 г.
Къщата е със статут на паметник на културата с Решение на НИПК от 1978 г., но в момента състоянието
ѝ е изключително лошо.
Двуетажната сграда е с разгъната застроена площ от 378 кв. м. Конструкцията е масивна, първият етаж е каменна зидария с дебелина 80 см. Вторият етаж е със смесена дървена и каменна конструкция. Покривът е дървен и е ремонтиран през 2012 г. Част от подовите настилки липсват, мазилката е нарушена, а вътрешната дограма почти липсва, външната също. От ВиК и ел. инсталациите са останали отделни елементи, няма също и вътрешна канализация.
Къщата е с интересна история, но наследниците на културната ценност я продават преди повече от 10 г. на частно лице. Заради непогасени задължения в началото на миналата година беше обявена за продажба от данъчните, но така и не се намери купувач.
Огледите на недвижимия имот започват от 3 февруари, а самият търг ще се проведе на 12 февруари от 14,00 ч. Предложенията за участие в него се подават в сградата на ТД на НАП – В. Търново, като депозитът за участие е 20 % от обявената начална продажна цена или 27 130,35 лв.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново