Данъчните погват агенциите за недвижими имоти

Публикувано на ср, 19 юни 2013
883 четения

За последните месеци в НАП са подадени над 100 сигнала от клиенти на агенции за недвижими имоти в цялата страна, в които се сочи, че за платените комисиони не е издадена касова бележка или счетоводен документ. По всички сигнали са възложени проверки, като в 80 % от случаите данните за данъчни нарушения се потвърждават и на нарушителите са издадени актове за нарушения. Сред случаите има такива, при които платената комисиона достига до 2500 евро, като между купувача на имота и агенцията няма сключен договор, нито за платената сума е издаден документ.
От приходната агенция планират старта на 100 проверки и ревизии на агенции за недвижими имоти и брокери, за които данните на НАП са показали риск от неплащане на данъци. Темата с проверките на агенциите за покупко-продажба или отдаване на имоти не е нова за териториалната дирекция на НАП във Велико Търново. По инициатива на шефа на приходната агенция в старата столица Христо Костадинов през 2011 г. бяха направени мащабни инспекции в бранша. Сега също предстоят проверки, каза пред “Янтра ДНЕС” Костадинов.
Той припомни, че санкцията за неиздаване на касова бележка от юридическо лице е 2000 лв., но може да достигне и до 10 000 лв. в случаите, в които се извършва дейност без касов апарат или такъв без дистанционна връзка с НАП.
Сигнали от клиенти на некоректни посредници при покупко-продажба или наемане на недвижими имоти могат да се подават на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор или чрез електронна поща infocenter@nra.bg при гарантирана конфиденциалност.
НАП и Национално сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ) започнаха информационна кампания за гражданите, за да се избегнат измамите с недвижимите имоти. Брошура, която се разпространява в офисите на приходната агенция, НСНИ, нотариални кантори и интернет дава съвети на гражданите как да действат при покупка, продажба или наемане на имот и какво да изискват от агенция посредник, ако са решили да ползват такава. Брошурата подробно описва и данъчното облагане на доходите от продажба или наем на имот.
Според последните промени в закона, граждани, които отдават под наем имоти на други физически лица през 2013 г. трябва да подадат две данъчни декларации, а не една, както беше досега. Наемодателите задължително подават и тримесечни декларации за облагане с авансов данък.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново