Данъчни ревизори тръгват на акция за касови бележки след работно време

Публикувано на пн, 14 Юли 2014
1349 четения

47 ревизори от ТД на НАП във Велико Търново излизат в извънработно време и през почивните дни на масирани акции за издаване на касови бележки в магазините и заведенията.
Ревизорите ще продължат да се занимават с основната си работа, като правят данъчни ревизии, а след 17,30 часа и в събота и неделя стават редови инспектори, проверяващи дали за всяка покупка в търговските обекти се издава фискален бон, предупреждават от приходната агенция в старата столица.
Системата за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП Велико Търново периодично дава данни за спад на оборотите на определени групи търговци след 17,30 ч. в делничните и през почивните дни. Според анализите на звеното за данъчен контрол на НАП това е нереална ситуация за туристически град като В. Търново. Данъчните обясняват това поведение на търговците с очакването им, че в тези периоди не се извършват проверки. За това голяма част от контролния ресурс на приходната агенция в старопрестолния град ще се съсредоточи във вечерни и уикенд проверки. Ще бъдат поставени на дистанционен контрол търговски обекти, които вече са нарушили закона, предупреждават от ТД на НАП. Близо 70 000 търговци ще бъдат проверени до края на годината от данъчните във В. Търново.
От приходната агенция напомнят, че глобата за физическо лице, което не издаде касова бележка, е до 500 лв., а за юридически лица, укриващи обороти, може да се стигне и до запечатване на търговския обект.
Заради засиленото присъствие на инспектори и за да се избегнат опитите за измами, данъчните предупреждават, че при проверки служителите на ТД на НАП винаги се легитимират със служебната си карта. Освен това данъчните инспектори не приемат и не изискват плащания в брой. Наложените глоби се плащат по банков път.
Всеки може да сигнализира на телефон 0700 18 700 за данъчни нарушения и неиздаване на касови бележки на цената на градски разговор от цялата страна.
Здравка МАСЛЯНКОВА  

loading...
Пътни строежи - Велико Търново