Данъчни продават къща паметник на културата в Арбанаси

Публикувано на пн, 11 февр. 2019
913 четения

Къща в Арбанаси, обявена за паметник на културата с национално значение, е пусната за продажба от НАП заради дългове на собственика към държавата. Имотът ще бъде продаден чрез таен търг, като първоначалната обявена цена е в размер на 180 869 лв. Поземленият имот е с площ от 1098 кв.м и върху него са построени две сгради – еднофамилна къща и селскостопанска постройка, изградени в периода около 1811 г.
Къщата е със статут на паметник на културата с Решение на НИПК от 1978 г., но в момента състоянието ѝ е много лошо и е негодна за обитаване. Сградата е двуетажна с разгъната застроена площ от 378 кв. м. Конструкцията на къщата е масивна, първият етаж е каменна зидария с дебелина 80 см. Вторият етаж е със смесена дървена и каменна конструкция. Покривът е дървен и е ремонтиран през 2012 г. В момента част от подовите настилки липсват, мазилката е нарушена, а вътрешната дограма почти липсва, външната също. От ВиК и ел. инсталациите са останали отделни елементи, няма и вътрешна канализация. Въпреки това имотът е атрактивен и с отлична локация в централната част на селото. Той е с интересна история, но наследниците на културната ценност я продават преди повече от 10 г. на частно лице, научи “Янтра ДНЕС”. Заради непогасени задължения обаче, преди дни имотът бе пуснат за продажба от данъчните.
Огледите на недвижимия имот започват от 1 март, а търгът ще се проведе на 14 март. Предложенията за участие в него се подават в сградата на ТД на НАП – В. Търново, като депозитът за участие е 20 % от обявената начална продажна цена или 36 173 лв.
Сред обявените от НАП имоти за продажба на длъжници са жилищни сгради в Г. Оряховица, магазин във В. Търново, недвижими имоти в Свищов, административни и битови сгради в Бяла черква и други имоти.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново