Дами от ВМРО твориха мартеници с малчуганите от училището в Русаля

Публикувано на чт, 28 Февр. 2019
103 четения

Дамите от женската организация на ВМРО във В. Търново – д-р Юлия Тонкова и Албена Кръстева, изработваха мартеници заедно с децата от училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ в с. Русаля. В продължение на около три часа усукваха, намотаваха, връзваха и рязаха конците, за да се направят червено-белите символи ан пролетта. В края на своеобразната „творческа седянка“, Албена Кръстева прочете поздравителен адрес от името на женската организация на ВМРО в старопрестолния град, с пожелания към децата.
„Всички са много превъзбудени, правят си „наречени“ мартенички – за кой, кога, защо ще дават. ВМРО и преди са гостували при нас – по повод новогодишната им благотворителна инициатива, на която събираха средства отново за училището и за нашите деца, идват ни на гости. Децата винаги харесват контакта с други хора, защото ние сме на село, общността ни е малка и те нямат много досег с външни хора. Затова всеки човек, който идва на гости е заобиколен от няколко деца, задават много въпроси, защото са любопитни за света навън, въпреки, че не са особено готови да го открият. Те идват от света навън, но общностите, от които идват са различни от тези, които и ние им предоставяме, като гледна точка“, сподели Радостина Тричкова – организатор и координатор събития в училището.
От своя страна д-р Юлия Тонкова разказа повече за първомартенската инициатива, както и за останалите такива, подети и проведени от организацията на жените към ВМРО – Велико Търново.
„Инициативата, която е подела женската организация, е в името на нашите деца. Имаме цел да бъдем полезни, да ги предпазимот вредните навици. Целта ни е да запазим българските традиции и обичаите в тяхното съзнание. Имаме няколко инициативи с децата: отбелязали сме деня на мартеницата – 1 март, с връчването на мартенички; Деня на детето – 1 юни; няколко инициативи в парк “Дружба”, съпроводени с доста забавни игри, предложени на вниманието на целия град, с присъствието на шоумени”, сподели д-р Тонкова.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново