Бюджет 2019 скара общинските съветници във В. Търново

Публикувано на чт, 31 ян. 2019
3312 четения

С разгорещени дебати премина обсъждането на „Бюджет 2019“ и Инвестиционната програма на Община В. Търново. Повече от два часа продължиха дискусиите и взаимните обвинения за нерешените проблеми в града, но в крайна сметка новият стартов бюджет бе приет с 29 гласа „за”, 5 „против” и без нито един „въздържал се“. Групата съветници от БСП за поредна година разкритикуваха инвестиционната програма и не подкрепиха бюджетната рамка, представени от кмета инж. Даниел Панов. В продължение на около 40 минути градоначлникът изброи приоритетите на община В. Търново.
„Бюджетът е в размер на 91 691 331 лв. и е с 20 % по-голям от предходната година. Той потвърждава усилията ни да оптимизираме разходите, публичните ресурси да бъдат използвани ефективно, а предлаганите от Община В. Търново услуги да запазят досегашните си параметри. Бюджет 2019 е оптимистичен, реалистичен и прагматичен“, заяви от трибуната кметът инж. Даниел Панов. Той определи три акцента в него, които са приоритетни – образованието, инфраструктурата и социалните дейности. Средствата за образование са 27,7 млн. лв. и са 4,8 млн. лв. повече. Местните и дофинансирани от държавата дейности са в размер на 41,4 млн. лв. Прогнозираните местни данъчни приходи са 20 млн. лв.
Градоначалникът отправи критика към опозицията за това, че са внесли предложенията си за инвестиционната програма в последния момент, което според него е несериозно. Сред тях са осигуряване на карти за пътуване с градския транспорт за част от пенсионерите, изграждане на многоетажен паркинг в старата част, създаване на фонд за болни деца и др.
От името на групата съветниците от БСП Петко Тюфекчиев отправи критика към общината за мръсния въздух, лошата инфраструктура и липсата на инвеститори.
„Всички ние очакваме решение на редица проблеми. Досега нито един стратегически проблем не е решен, а трайните проблеми се превръщат в хронични – кошмарния трафик, липсата на инвестиции, липсата на паркоместа, пропуснатата възможност за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води за половината град – кв.“Бузлуджа“, „Зона В“ и „Чолаковци“, заяви Петко Тюфекчиев. Той определи бюджета като лишен от визия и перспектива за В. Търново. Против финансовата рамка се обявиха още Валерия Дончева, Стефан Стефанов и Стоян Витанов. Размяна на остри реплики имаше и относно финансирането на детските градини.
„Аз съм дипломатичен човек и винаги съм подхождал с разбиране към градивната критика, но не приемам да ме нападате с измислици. Лично за себе си не съм решил дали ще се кандидатирам отново за кмет, но вие определено с тези си действия няма да увеличите нито симпатизантите, нито гласоподавателите си“, каза още кметът инж. Панов. В негова подкрепа се обявиха общинските съветници Мирослав Трифонов и проф. Михаил Харалампиев. „Благодаря на колегите, че не ме натовариха да правя политически изказвания, защото по предишните изявления виждам, че предизборната кампания вече е започнала. Но какво означава да не се подкрепи един бюджет? Това означава, че общината просто спира да работи. Даниел Панов е избран от великотърновци и този бюджет е за тях. За това ние ще го подкрепим“, заяви Мирослав Трифонов от Реформаторския блок.
В крайна сметка Бюджет 2019 бе приет след повторно гласуване, поискано от Стоян Витанов от БСП. „Гласувам с отрицателен вот, защото кметът нарече пасквили нашите предложения за осигуряване на средства за пътуване на пенсионерите, за създаване на фонд за болни деца и другите идеи, които искахме да бъдат включени в инвестиционната програма“, заяви Стоян Витанов. На финала Петко Тюфекчиев подари 13 ленти на кмета инж. Даниел Панов с пожеланието през оставащите осем месеца от мандата му, да успее да ги пререже при откриване на новите обекти в старата столица, заявени от общината.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново