Бунт на масите и в старата столица

Публикувано на пт, 23 Ное. 2012
138 четения

Заведенията, които бяха пред фалит, за да се спасят, се принудиха незаконно да разрешат пушенето, коментираха протестиращите.

Заведенията, които бяха пред фалит, за да се спасят, се принудиха незаконно да разрешат пушенето, коментираха протестиращите.

Велико Търново е един от 9-те областни града, където ресторантьори вчера извадиха празни маси на площадите, символизиращи ситуацията в бранша след пълната забрана на тютюнопушенето в заведенията. Забраната на пушенето намали оборотите ни с 30 на сто и съкратихме 20 % от персонала, каза Петър Стефанов, зам.-председател на областната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 40 представители на бранша протестираха пред Областната администрация.
Ресторантьорите твърдят, че протестът им не e политически и не е защита на употребата на тютюн. Те настояват за регламентация, която не пречи нормалното функциониране на бранша, който по думите им в последните 4 години работи на ръба на финансовото оцеляване. Собствениците на заведения настояват да получат компенсации от държавата за пропуснати ползи и понесени загуби след забраната на тютюнопушенето. Искат да се върне старата практика със зали за пушачи и непушачи. За собствениците, които направят заведенията си само за непушачи, от бранша предлагат данъчни облекчения.
Според ресторантьорите заради забраната в бюджета годишно ще влизат над 228 млн. лв. по-малко. Собствениците на заведения определят забраната да се пуши в кръчмите и дискотеките като лицемерна. Държавата прибира над 1,8 млрд. лв. от акциз на тютюневите изделия, продължава да субсидира производството на тютюн. Приходите от продажба на цигари са нараснали с 8 % след забраната по данни на Министерство на финансите. Според ресторантьорите забраната на тютюнопушенето е благотворна среда за корупция и нелоялна конкуренция, защото държавата не е в състояние да гарантира 100 % спазване на приетия закон от всички. Забраната не решава проблемите за здравето на нацията, коментират от БХРА. Като пример се посочва, че в Ирландия и Великобритания, където забраната е най-радикална и въведена най-отдавна, най-висок е процентът на смъртността от дихателни заболявания.
Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново