Бум на онкозаболявания заради мръсния въздух

Публикувано на ср, 10 Апр. 2019
2482 четения

„Очевидно е, че има сериозен проблем със замърсяването на въздуха във В. Търново. Правителството и държавните институции обаче неглижират този проблем, дори казват, че такова замърсяване няма“, заяви във В. Търново депутатът от БСП Елена Йончева. Журналистката, която e водач на листата на червените за евроизборите, се срещна с великотърновци по покана на гражданите от Сдружение за гората във В. Търново, които я алармираха за сериозно замърсяване на въздуха в града. Йончева заяви, че се е запознала със статистиката на онкологичните заболявания и цифрите сочат, че те са се увеличили с 20 % през изминалата година. При срещата си с гражданите те масово са се оплакали от алергии и респираторни заболявания, посочи депутатката.

“Министерството на околната среда казва, че няма никакъв проблем и няма замърсяване на въздуха, но истината е по-различна. Ние считаме, че не може да има предприятие в България, което да не спазва европейските норми и европейските стандарти за чистотата на въздуха. Ние, българите, не бива да позволяваме България да бъде второ качество държава в Европа”, заяви още Йончева. Червените предлагат на правителството да осъществява постоянен контрол на околната среда и чистотата на въздуха. Второ, постоянен контрол и достъп на гражданите на измервателните уреди, за да може жителите на В. Търново сами да преценят дали има замърсяване. “Настояваме още Министерството на околната среда заедно с Общината да изработи по-строги норми към източника на замърсяване в града. Съмняваме се, че това ще бъде направено, защото досега държавата не се е ангажирала с решаването на този проблем и дори не признава, че той съществува”, допълни депутатката.

Елена Йончева обяви, че като член на Европейския парламент ще настоява Европейската комисия да се ангажира с решаването на проблема и това ще е нейн личен ангажимент. Тя настоява още сега да се намери независим източник, който да констатира степента на замърсяване на въздуха.

Весела Лечева заяви, че червените депутати от региона ще поставят въпрос към министъра на екологията дали са изпълнени всички условия, на които трябва да отговаря комплексното разрешително на дървопреработвателното предприятие от края на 2018 г. Тя допълни, че ще бъде изискана информация от съответните институции колко кубически метра дървесина е необходима за производствения цикъл в предприятието в рамките на една година и от къде се набавя суровината. Социалистите ще искат да знаят още кой контролира този процес. “Съмненията на голяма част от хората са, че се изсича Еленския Балкан. Големите ни опасения са, че може да последваме Румъния, където всички дървета в околностите, където се е намирало предприятието, са били изсечени”, завърши Весела Лечева.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ   

loading...
Пътни строежи - Велико Търново