БСП – Велико Търново: “Реалният бюджет на Общината е 66 млн. лв., а не 91 млн. лв”

Публикувано на пн, 4 Февр. 2019
757 четения

Бюджетът на Община Велико Търново за 2019 година не решава нито един от стратегическите проблеми на старата столица и съседните населени места, затова на последната сесия на великотърновския общински съвет ние, единствени, гласувахме против приемането му. Това заявиха общинските съветници от БСП. “Не само, че не се решават проблемите, а точно обратното – инвестициите намаляват, населението се топи, трафикът продължава да е кошмарен. Нито едно паркомясто не е изградено в последните години, а четем как щели да се правят паркинги надлъж и шир. Втрещи ни и новината, че Старото военно училище ще бъде лъскав конгресен център и наоколо ще има 2000 паркоместа, по 30 кв.м. едното, това са 60 декара”, заяви председателят на групата съветници от БСП Петко Тюфекчиев.

Колегата му Стефан Стефанов, беше категоричен, че бюджетът на Община Велико Търново не само не се увеличава, а напротив – намалява. “Реално той е 66 млн. лв., а не 91 млн. лв., както обяви местната администрация. За да е по-лесно и разбираемо, закръглях цифрите. От тези 91 млн. лв. е редно да приспаднем 17 млн. лв. средства, които са преходен остатък. Това са пари, които са получени от държавата за предишни години, но не са били реализирани. От тези 91 млн. лв. трябва да се извадят и над 4 млн. лв., които са повишението на заплатите в сферата на образованието, което не е заслуга на местната администрация, а държавна политика. Като се приспаднат тези средства, бюджетът става около 70 млн. лв.”, посочи Стефанов.

Колежката му Валерия Дончева допълни, че от бюджета трябва да се извадят още 4 млн. лв. “В графата “други” в Инвестиционната програма са посочени точки, реализацията, на които ще струва 3,9 млн. лв. Това е последната графа във всяка една таблица, в която са заложени средства, но не се знае от къде ще дойдат те”, заяви Дончева. Тя посочи, че един от обектите, които са включени в нея, е отводнителен окоп в началото на село Беляковец. Той ще струва 25 000 лв. и е трябвало да се направи още през 2015 г. За трета поредна година се залага основен ремонт на Военния клуб, а необходимите средства за това ще са 500 000 лв. 200 000 лв. ще трябват за ремонт на пенсионерския клуб в кв. “Чолаковци”, но вече  за трета поредна година не могат да се намерят средства.

От БСП са категорични, че населението на града и общината не се увеличава, както казва кметът, а напротив, цифрите показват, че то намалява. Ирена Стасинопулу обясни, че данните са посочени в документите за бюджета и дори са подписани от Панов. Цифрите сочат, че в град Велико Търново през 2017 г. по постоянен адрес са регистрирани 73 183 души, а по настоящ адрес 71 412 души. За началото на 2019 г. статистиката показва, че в града 72 661 са жителите по постоянен адрес, а 68 508 по настоящ адрес, т.е. с 2000 души по-малко, идентични са цифрите и за общината.

“Фактът, че ражданията в града са се увеличили се дължи единствено на факта, че в общинската болница вече работи един от най-известните лекари, който преди това практикуваше в Плевен. Считаме, че съществува сериозен демографски проблем,  не както се опитват да ни внушат, че населението расте, защото градът процъфтява”, заяви съветничката.

От БСП призоваха Даниел Панов да се извини публично на великотърновци, че е нарекъл техните предложения паскливи. Ние не сме си ги измислили, това искат хората, които живеят в града и общината, заяви Стоян Витанов.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново