БСП: В листата ни са хора с богат политически опит, но имаме и силна гражданска квота

Публикувано на пн, 29 авг. 2022
5465 четения

Най-добрата листа в област Велико Търново за изборите на 2 октомври е тази на БСП. Това заяви при регистрацията й нейният водач Явор Божанков. „Има юристи, лекари, икономисти, хора с богат политически опит. Политиката се напълни с шоумени и сценаристи, но ясно се видя, че каквито и негативи да понасят партиите, в политиката са нужни хора с опит“, коментира той. Средната възраст на листата е 37 години.
„На второ място сме поставили представител на Свищов. Това е София Вергилова, която е действащ общински съветник. Това не е случайно. В нашия фокус на предстоящите избори ще бъде дунавският град, който до сега сякаш оставаше изолиран и пренебрегнат. Третата позиция е за председателя на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов, който беше и заместник областен управител. Той е доказал във времето, че умее до отстоява каузи. Една от неговите големи битки беше свързана със спиране изграждането на завода за изгаряне на отпадъци в Павлекени. На четвъртото място е Цвета Галунова, която в предишния парламент беше гражданска квота във „Възраждане“ и е гражданска квота в нашата листа. Още в парламента тя идва няколко пъти да разговаря с нашата парламентарна група за законопроекти, които и ние също сме внасяли. Става въпрос за финансирането на музеите, за това по-голям процент българска музика да звучи в медиите. Тя е човек, който е готов да плати не малка цена, когато се бори за дадена кауза. При нас се толерира свободата на мислене и изрязяване и така се стигна и до влизането й в нашата листа“, заяви Божанков при представянето на кандидатите за народни представители на червените. Той припомни, че пети е Михаил Михалев – общински председател на БСП в старата столица. Изключително опитен, общински съветник, добре познат в партийните среди. Шестото място е за адвокат Бисерка Божкова, която също ще е представител на гражданската квота. „Тя е ново лице, но е изключително опитен юрист. Проф. Антоанета Анчева, председател на Общото събрание на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, е седма. Тя е специалист в сферата на висшето образование. Осмото място е определено за педагога и настоящ експерт в Регионалното управление на образованието Лидия Прокопова. Човек с много богат партиен опит. Лидерът на синдиката Защита и общински съветник от групата на БСП в Лясковец Георги Димитров е девети. Още един представител на гражданската квота – предприемачът от Елена Петър Димитров, е на десета позиция. Много активен млад човек, който в момента работи в сферата на енергетиката. На единайсто място д-р Грета Данкова, млад специалст, също също гражданска квота. Дванадесетата позиция е за общинския председател на Младежкото обединение на БСП във Велико Търново Жулиета Войнова, а тринайстата ще бъде за колегата ? от Павликени Николай Димитров“, посочи още Божанков. Учителката от Американския колеж Десислава Симеонова е четиринадесета. Тя е действащ общински съветник в Община Дряново. В листата, на 15-то място, е включена и Мирослава Ганчева, която работи в Комплексния онкологичен център. Последен е младият общински съветник от Велико Търново Красин Каракоцев.
„Имаме силни представители на гражданската квота и хора, които имат богат политически опит. Вярвам, че този баланс ще ни донесе успех на изборите на 2 октомври. Целта ни е минимум два мандата“, заяви водачът на листата Явор Божанков.
По-думите на тези избори вече е ясно кой кой е и кой от коя страна е. „На предишните вотове имаше съмнения. Имаше съмнения, че сценаристи шоумени щели да махат ГЕРБ от властта. Видяхме, че не само няма да ги махат, но и ги закрепиха три поредни пъти. Имаше обвинения, че бихме работили с ГЕРБ. Мандатът беше в нашите ръце, но не го направихме. Доказахме, че с ГЕРБ няма да работим. След изборите, каквото и да се случи, от сега е категорично ясно, че с тези хора няма да преговаряме. Целна ни е до край да отстраним техния модел на управление“, категоричен е Божанков. „Започнахме да водим политиката, която българите заслужават. Намалихме данъчната тежест за семействата, увеличихме пенсии и то с нива над това, което ГЕРБ направиха за 12 години. Регистрацията по ДДС за фирмите от 50 000 стана 100 000 лв. Най-важното – в понеделник цената на тока за бизнеса отбеляза рекорд – 1400 лв за мегаватчас. Ние сложихме таван от 250 лв, разлика се поема от държавата. Това е единствената причина в момента икономиката ни да не е поставена в апокалиптична ситуация“, посочи плюсовете от присъствието на БСП в управлението Божанков. „Има и грешки, които трябва да си признаем. Обещахме бърза съдебна реформа, закрихме спецсъдилищата, но не успяхме да реформираме КПКОНПИ, да направим нов антикорупционен орган и всички тези феодали на ГЕРБ, кръгове от фирми, да получат справедливост. Това ще е нашата голяма цел в следващия мандат. Този път обаче няма да работим с троянските коне на мафията каквито бяха „Има такъв народ“, които буквално провалиха усилията на правителството. Тази грешка няма да я повторим“, каза още водачът на листата на червените.
Весела КЪНЧЕВА
Сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново