БСП няма да гласува план-сметката за приходите и разходите за дейност “Чистота”

Публикувано на чт, 20 Дек. 2018
136 четения

Общинските съветници от БСП обявиха, че няма да гласуват план-сметката с необходимите разходи за дейност “Чистота” за 2019 г. и дори ще излязат от залата, когато точката, свързана с темата, се разглежда на сесията на Великотърновския общински съвет. Предвидените средства за събирането, транспортирането и третирането на битовите отпадъци и за почистването на улици, площади и паркове във В. Търново и селищата от общината са 8 411 000 лв.
“План-сметката за 2017 г. е била 5 984 000 лв. За 2 години увеличението е 43 %. Защо при положение, че нито са се увеличили контейнерите или парковете, точно обратното – гражданите на общината намаляват. Не се увеличава качеството на услугата, а само средствата за нея”, коментира председателят на групата съветници от БСП Петко Тюфекчиев. По думите му в случая се действа задкулисно, защото по закон до 31 октомври кметът трябва да издаде заповед, която да регламентира вида на услугите, които се извършват, и цикличността на извозването на твърдите битови отпадъци. Заповедта трябва да е обявена публично, но не успяхме да я открием никъде, коментира Тюфекчиев.
Той припомни още, че в началото на първия мандат на Даниел Панов са останали около 3 млн. лв. от такса смет, които са били на депозит. “Тези средства постепенно се стопяват и в момента вече ги няма. Затова сега, за да се покрие план-сметката от над 8 млн. лв., от общинския бюджет се вадят 1,9 млн. лв. Средства, които трябва да отиват за улици, тротоари и детски градини. Това говори, че имаме шоково увеличаване на разходите за тези дейности. Най-голямото увеличение е на средствата за поддържане на зелените площи, при тях скокът е около 50 % от 3,3 млн. на 5 млн. лв.”, коментира още Тюфекчиев.
БСП обявиха, че отдавна настояват за диалог с местната власт по въпросите, свързани с чистотата, но не срещат желание от страна на кмета.
Стоян Витанов обясни още, че план-сметката за разходите подлежи на обществено обсъждане в 30-дневен срок, който изтича на 6 януари. Освен това тя трябва да е придружена с доклад за мотивите – защо се увеличават разходите за чистота и защо се вземат данъчни приходи за покриването им.
Социалистите предлагат общинското предприятие “Зелени системи” да разшири дейността и то да извършва извозването на твърдите битови отпадъци не само от населените места, а и от В. Търново, като бъде закупена съответната техника. Така според социалистите разходите за тези дейности ще се намалят с около 30 %.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново