Борис Велчев, председател на Конституционния съд: Вписването на В. Търново в Конституцията като историческа и духовна столица не е забравено

Публикувано на пн, 26 окт. 2020
641 четения

Вписването на В. Търново в Конституцията на България като историческа и духовна столица все още стои на дневен ред и не е забравено. То може да стане една от предстоящите промени в основния закон на републиката, каза Борис Велчев, председател на Конституционния съд и бивш главен прокурор на страната, при посещението си в старата столица по повод представянето на книгата за бележития великотърновски юрист Марко Тотев.
“Инициативата за промяна в Конституцията, с която В. Търново да приеме статута на историческа и духовна столица на България не се роди спонтанно. Тя беше обмислена. За съжаление не получи развитие, но си мисля, че в сегашно време, когато планираме и по-мащабни промени в Конституцията една такава не особено значима промяна има смисъл. Тя ще даде на В. Търново мястото, което то заслужава и ще създаде допълнително предпоставки да укрепим онова, което се нарича народностен дух и което много ни липсва в наши дни”, каза Велчев.
Той поясни, че това може да бъде направено по различни начини. Един от тях е в края на Конституцията, където са посочени националните символи, редом до столицата, герба, знамето и химна да се впише, че В. Търново е културната и историческа столица на България. Това би било вярно и израз на реализъм от страна на законодателя да признае нещо, което и без това съществува, подчерта Велчев. Велчев коментира и искането на президента Румен Радев да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване на временната парламентарна комисия за проекта за нова конституция. Той заяви, че делото е допуснато по същество и до началото на месец декември Конституционният съд ще се произнесе по този казус. Велчев поясни, че се очакват становища от Народното събрание, специалисти по конституционна теория и неправителствени организации.
“Ние изпратихме писмата в началото на тази седмица, давате си сметка, че е твърде рано да започнат да пристигат, но се надявам, че в рамките на месечния срок ще дойдат тези становища. Ние ще си направим и своите анализи. В резултат на това се надявам да не се бавим повече от началото на декември”, каза председателят на Конституционния съд.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново