Близо 30 000 лв. са изразходвани за поддръжката на пешеходните пътеки

Публикувано на чт, 30 юли 2020
360 четения

Близо 30 000 лв. струва годишната поддръжка на маркировката на пешеходните пътеки във В. Търново. Това стана ясно по време на последното заседание на Общинския съвет в старата столица. Темата за пешеходните пътеки и проблемът с изтриването на маркировката беше едно от питанията, направено от Елена Чамуркова, общински съветник от групата на „Демократична България – обединение“. „Периодично до мен постъпват оплаквания от граждани, че маркировката върху пешеходните пътеки във В. Търново е изтрита. Това създава потенциална опасност за пътно-транспортни инциденти, особено за шофьори, които са от други части на страната и не познават спецификата на движението в града. Въпросът впрочем се поставя всяка година по няколко пъти и това говори за системен проблем, касаещ сигурността на пешеходците“, заяви от трибуната Елена Чамуркова. И припомни, че през 2017 г. бе обявено, че започва цялостна подмяна на хоризонталната пътна маркировка в града, а на възловите улици и на основните трасета, където е концентриран трафикът, ще се поставя специална боя тип студен пластик, която издържа до три години, без да се напуква от високите и ниските температури. По думите й това очевидно не е така и попита кмета Даниел Панов каква боя се полага върху пешеходните пътеки в града, колко пъти годишно се боядисват и какви са годишните разходи по поддръжка на пътната сигнализация в общината.
„В натоварените зони с по-интензивно движение се полага боя за пътна маркировка тип студен пластик, а в зоните с по-слаба натовареност се полага бяла акрилна боя. Всяка новозакупена партида е придружена със сертификат и отговаря на техническите изисквания. Пешеходните пътеки с положена маркировка тип студен пластик издържат 3 г., като при нарушена структура се почиства похабената повърхност и се нанася нов слой. Тези, при които е използвана акрилна боя, се обновяват два пъти годишно – пролетта след зимния сезон, както и преди началото на учебната година“, заяви в отговора си кмета Даниел Панов. Градоначалникът уточни, че за поддръжката на маркировката на пешеходните пътеки или техни елементи през 2019 г. са изразходвани 14 451 лв. за пътеките с акрилна боя и 15 206 лв. за тези със студен пластик или общо 29 657 лв. с ДДС.
Направата и поддръжката на хоризонталната пътна маркировка и вертикалната сигнализация на пътната мрежа и дейностите по организацията на движението в общината е възложена през 2016 г. на „Организация на движението, паркинги и гаражи“. С договор от 31.08.2018 г. Общината отново възлага изпълнението на тези дейности на общинското дружество за срок от 3 г. Кметът посочи още, че качеството на полаганата маркировка през последните години се е повишило, а цената за поддръжката остава сравнително непроменена предвид поскъпването на материалите и работната заплата през годините.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново