Бизнесът във В. Търново е против отпадането на отстъпката за такса смет

Публикувано на пн, 2 Дек. 2019
395 четения

Нараства недоволството сред бизнеса във В. Търново заради планираното премахване на отстъпката при плащане на такса смет. През последните години гражданите могат да ползват 10 % отстъпка от размера на таксата за смет, ако платят пълния ѝ размер до 30 април. Сега това намаление се планира да отпадне с предложените промени в общинската наредба за местните данъци и такси, които са публикувани на сайта на Общината за обществено обсъждане. Промените предвиждат такса смет от 2020 г. да се плаща на две равни вноски – до 30 юни и до 31 октомври на годината, за която е дължима. Така на практика размерът на таксата не се вдига, но с отпадането на отстъпката гражданите и фирмите ще плащат повече, отколкото досега.
И докато за гражданите отстъпката, която ползваха е в размер на няколко лева, то за собствениците на фирми, заведения и хотели сумата е доста по-голяма.
“Категорично против съм това предложение. Това все пак е някакъв стимул за гражданите да плащат своите задължения и ако платят пълния размер по-рано, съответно да ползват някаква отстъпка”, смята бизнесдамата Соня Стоянова. Тя допълни, че не ползват услугата сметоизвозване, тъй като сами организират този процес, но плащат солидни суми за нещо, което реално не ползват.
Заради високите данъци твърдо против са и собствениците на хотели и заведения. На 9 декември местната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация ще проведе среща, на която ще бъде обсъдено предложението, уточни Петър Стефанов, собственик на верига заведения и хотел във В. Търново. Той допълни, че в бранша има голямо недоволство не само срещу високите местни данъци и такси, но и заради политиката на държавата към бизнеса.
Сред мотивите на местната администрация за отпадане на облекчението е, че има недостиг на приходите от такса битови отпадъци и невъзможност за пълното възстановяване на разходите за услугата. Общината има да преодолява дефицит от над 1,8 млн. лв. от такса смет, почистване на улици, снегопочистване и др. За да компенсира този недостиг, предлага премахването на съществуващата отстъпка.
“В. Търново е единствената община в България, в която има такава отстъпка. Само в няколко общини има подобна, но тя е в размер на 5 %. С отпадането на тези 10 % се очаква да постъпят около 400 000 лв. повече в Общината”, уточни Вежен Пенев, директор на “Местни данъци и такси”. Той допълни, че отстъпките за учебните заведения остават и припомни, че последната актуализация на таксата за смет е била през 2011 г.
През следващата година няма да има увеличение на местните данъци и такси, но от 2022 г. се очаква да влезе промяна в закона, според която всеки ще плаща според количествата смет, които акумулира, а това според мнозина е по-справедливо.
След изтичане на крайния срок за обсъждане на предложението за промените в общинската наредба за местните данъци и такси ще бъде внесено за гласуване в Общинския съвет.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново