Бившият премиер Кирил Петков: „Септември е ключов за доставките от втечнен газ“

Публикувано на ср, 31 авг. 2022
390 четения

Септември е ключов месец за доставките от втечнен газ. Това заяви във Велико Търново бившият премиер Кирил Петков. Той посочи, че шестте кораба, договорени от неговото правителство, но отказани от служебния кабинет, е трябвало да доставят газ на цена от 30 долара под пазарната. „Единият от корабите беше взет по тази причина, ние имахме слотове за октомври, ноември и декември. За нас е непонятно защо тези шест кораба бяха отказани, въпреки много добрата цена“, каза още Кирил Петков. И допълни, че заради драмата с газа е подал иск срещу Бойко Борисов и се надява той да бъде осъден.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев заяви, че България не получава газ от „Газпром“ от 27 април и в момента страната има избор

дали да получава нужните количества от друг доставчик. Коментира и възможността от закупуване на газ от „Газпром“.

„Ако можем да получаваме газ, който няма да ни бъде спрян, както беше спрян на Франция днес, и дойде на по-добра цена, това е най-добре за българските граждани, но не трябва да зависим от този договор. Както разбрахме г-н Добрев не може да смята. Това, което той казва почива на едно нещо и то е, че руският газ щял да бъде на цена от 84 евро на 30 юли. Руският газ е 70 % от борсовата цена, която на 30 юли е 200 евро или тези 70 % са 140 евро само от тази компонента. И отделно имаме още от 10 до 20 евро от петролната компонента или общо около 150 евро. Той показа фактура за цена на газа от 110 евро. Нека да каже как ще купим газ от посредници и цената ще е по-ниска от тази на „Газпром“, заяви бившият финансов министър Асен Василев.

По-рано днес лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев се срещнаха с граждани в парк „Марно поле“. Заедно с тях бяха бившият образователен министър акад. Николай Денков, бившият председател на парламента Никола Минчев, Калина Константинова – бивш вицепремиер по ефективно управление и бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов. На срещата с гражданите присъстваха и кандидатите за народни представители за Великотърновски избирателен район.

От формацията заявиха, че социалната политика е сред основните приоритети в управленската им програма.

„За последните месеци вдигнахме пенсиите с повече от повишението за последните 12 г., детските градини и ясли станаха безплатни. И нашата среща с хората във Велико Търново е да обсъдим и следващите ни стъпки. Ние искаме да продължим със социалната политика, както и с това образованието от детската градина до университета да бъде един от основните ни приоритети“, каза още Петков.

„Една нормална социална програма е крайно време да започне да се случва след 15 г. застой. В нашата програмата данъците няма да се повишават, това го заявихме и миналия път и видяхте, че се разви една много широка социална програма, без да се налага да се повишават данъците“, допълни Асен Василев. И посочи, че сред приоритетите на „Продължаваме промяната“ е антикорупционната комисия да заработи, за да може, ако има разминавания в данните на задължените да декларират доходите си лица, те да понесат съответно отговорност.

По повод жребия в ЦИК и номер 9 в бюлетината, под който ще се яви „Продължаваме промяната“, Петков заяви, че на 2 октомври ще атакуват задкулисието и корупцията.

„Аз не съм голям футболен фен, какъвто е Бойко Борисов, нито пък от хората, които гледат футболни мачове, но в националния отбор по футбол знам, че номер 9 е нападател, така че на 2 октомври ще нападнем задкулисието“, заяви Кирил Петков.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново