Бившето училище в Беляковец ще става ученически автосервиз и кухненски комплекс

Публикувано на пн, 14 мар. 2016
647 четения

Закритото преди десетилетие училище в Беляковец може да се превърне в модерен общински междуучилищен център, в който младежите от професионалните великотърновски гимназии да провеждат практиките си. Проектът е за 750 хил. евро от европейската програма за трансгранично сътрудничество България – Румъния. “На 15 март ще занесем проекта в Александрия и до средата на т.г. очакваме произнасяне за неговото одобряване от Управляващия орган на оперативната програма”, съобщи ръководителят на проекта проф. Георги Камарашев, заместник-кмет на Велико Търново.
За 700 хил. лв. се планира пълен ремонт на бившето училище в Беляковец и покупка на оборудването. Ще бъдат направени учебен автосервиз за ПГ по електроника и електротехника и ще се оборудва модерен кухненски комплекс за ПГ по хотелиерство и ресторантьорство.
Ще бъдат направени и компютърни кабинети и езикови зали, в които ще идват деца от Румъния, за да изучават български език, посочи още проф. Камарашев. По проекта се предвиждат и 20 000 евро за закупуването на автобус, с който учениците да бъдат извозвани до бъдещия междуучилищен център.
“Първоначално намерението ни беше центърът за професионално обучение да бъде в бившия жп пансион във Велико Търново. Трябваше държавата да ни прехвърли нейния дял от собствеността и докато мине тази процедура, отне време, а проектът трябваше да бъде подготвен. Общината вече е на 100 % собственик на сградата и за ремонта ѝ ще търсим други проекти, за да я върнем към активен живот”, посочи проф. Георги Камарашев.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново