Автобусните превозвачи стягат протест, тол системата ги обрича на фалит

Публикувано на пт, 25 ян. 2019
1326 четения

Въвеждането на тол системата може да доведе до сериозни загуби и фалити на автобусните превозвачи. За това алармират представители на бранша във В. Търново. Причината е, че новата система трябва да заработи от 16 август, а все още не е ясно каква ще е тарифата за изминати километри и как тя ще се отрази на цената на автобусните билети. Договорите за обществен превоз на фирмите са сключени по закона за обществените поръчки и в тях има определена цена, която не може да бъде променяна. Така допълнителните разходи ще са за сметка на изпълнителите.
“Няма никаква яснота по въпроса и лично аз не виждам по какъв начин ще бъде приложена тол системата. Подобна практика в “белите държава” не съществува, автобусите са освободени от тол таксите, а заплашат само за преминаване по магистралата, която винаги има и алтернативен маршрут. Всички сме в безизходица, има много въпросителни и неизвестни. Един от колегите в Търговище прекрати дейността си, а много други са категорични, че въведат ли тол системата, ще фалират”, заяви Ивелина Гайдарова от “Пътнически превози” АД – В. Търново. Тя и колегите ѝ се надяват правителството да вземе мерки, в противен случай превозвачите са категорични, че излизат на национален протест на 18 февруари и ще спрат превоза по редовни линии.
Сред исканията на автобусните превозвачи е държавата да се справи с междуградските превози “на черно”. Освен частните автомобили през последните години в старата столица работят нелегално и бусове със 7-8 места, които обират пътниците малко преди да мине автобусът. “Вече вдигнахме ръце, водили сме безкрайно много разговори с ДАИ и КАТ. Лично аз съм подавала многократно сигнали със снимки на колите, с номерата, мобилните номера на водачите, но реакция досега няма”, разказа още Гайдарова. Според нея проблемите в бранша стават все по-тежки и многобройни, което е причина много от фирмите да свият дейността си или се отказват да работят. През последните 2 г. автобусните превозвачи във В. Търново и региона са изправени и пред друг голям проблем – липсата на шофьори. За да намерят кандидати, фирмите се принудиха да вдигнат заплатите, които варират между 1100 и 1700 лв., а възнагражденията за междуградските линии са около 2000 лв. Въпреки това желаещи да карат автобуси няма.
Според шофьорите много от опитните им колеги са заминали да работят в чужбина или са предпочели да карат камиони, тъй като категория D, която притежават, им дава правоспособност. Освен това да караш автобус е по-трудно, защото носиш отговорност за живота и здравето на пътниците, а и автомобилният трафик в града създава допълнително напрежение, коментираха заети в бранша.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново