Асен Василев: „Планираме увеличаване на минималната работна заплата“

Публикувано на ср, 31 авг. 2022
1357 четения

Увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари 2023 г. е един от приоритетите на „Продължаваме промяната“. Това заяви във В. Търново бившият финансов министър и съучредител на партията Асен Василев. „В нашата програма сме заложили от догодина минималната работна заплата да бъде 50 % от средната, което означава да се повиши до 860-870 лв. от 1 януари 2023 г. Това трябва да бъде политиката, а не да държим цените и заплатите ниски. Трябва заплатите и пенсиите да се повишават и съответно цените ни да вървят към средноевропейските. Няма как да станем средноевроепейска държава, ако държим заплатите и пенсиите ниски. Те трябва да се движат изпреварващо на увеличението на цените“, обясни Асен Василев. По думите му има възможност за това предвид печалбите на бизнеса, който в момента е конкурентен и България е с най-високия ръст на индустриалното производство в целия ЕС. Също така страната е и третият най-голям износител на електроенергия в Европейския съюз, ръст има и при износа.

„Бизнесът се справя изключително добре и задържайки цената на електроенергията на текущите нива, това ще им позволи тези допълнителни печалби да започнат да достигат до работниците. Това е начинът да се развива страната“, допълни бившият финансов министър. Отчете също, че България има най-високите нива на чуждестранни инвестиции за първите 6 месеца на годината спрямо последните 12 г. и възлизат на над 600 млн. евро. В този период са стартирали също нови бизнеси в България в сферата на машинопроизводството, авточасти, лека промишленост, енергетика и др.

Асен Василев е категоричен, че България не е заплашена от финансов апокалипсис, каквито прогнози направиха опонентите им от ГЕРБ. „Този финансов апокалипсис го говориха, когато приемахме бюджета през февруари и той не се случи. Говориха го и като приемахме актуализацията на бюджета и пак не се случи. Сега опонентите пак са решили да претоплят темата, но това отново няма да се случи“, допълни Василев.

По време на визитата си в региона лидерите на формацията Асен Василев и Кирил Петков се

срещнаха с представители на бизнеса в региона. „Бизнесът във В. Търново е добре ориентиран и доста печеливш. Това, което и самите бизнеси признаха е, че при нас електроенергията е най-ниска в цяла Европа и това им дава конкурентно предимство. Това, което се виждаше на макрониво от Министерство на финансите е, че за първите 6 месеца на годината печалбите на бизнеса у нас са се повишили с 42 % спрямо миналата година. Някои дори заявиха, че са на 100 % печалба“, каза още Василев.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново