Ангел Джамбазки към Карадайъ: “Няма да има задължително изучаване на турски в българските училища!”

Публикувано на ср, 15 май 2019
166 четения

“Не, няма да има задължително изучаване на турски в българските училища! Това искане е абсурдно и показва синхронизирана офанзива срещу държавата и конституционните разпоредби между Анкара и ДПС!”. Това е позицията на най-успешния български евродепутат, водач на листата на ВМРО – БНД и зам.-председател на партията Ангел Джамбазки. Реакцията му е по повод поредното изказване на председателя на протурската партия Мустафа Карадайъ в шуменското село Пристое, в което лидерът на ДПС обещава учебници по турски за новата учебна година.
“Г-н Карадайъ, нека спрем пропагандата чрез учебниците по турски в българските училища. Да не използваме децата срещу разпоредбите на Изборния кодекс. Прекалено е и ние от ВМРО гарантираме защитата на децата си и на Конституцията. Гарантираме го всъщност не на Вас, а на българските граждани, които искат чисто и просто да се спазва българската Конституция, според която официален език за страната ни е само и единствено българският. Аз и съратниците ми от партията го гарантираме и на всички онези наши сънародници, които имат уважение към делото на светите братя Кирил и Методий, на които целият славянски свят дължи своята азбука.
ВМРО винаги се е противопоставяла и няма да спре да противостои на провокациите на Вашата по съществото си противоконституционна партия. Вашите действия, г-н Карадайъ, са проводник на гласа на Ердоган и го доказахте и с днешната си пропаганда в Пристое.
Има и нещо друго – кои са “вашите училища”? ДПС има училища в България ли? Правите си евтина пропаганда по турските села, с което не само обиждате българските граждани. Вие днес поставихте под съмнение принадлежността и авторитета на българските държавни органи, като МОН, под чиято шапка са българските училища.
Последните дни и Ердоган, и посланикът му у нас Улусой, и Вие имахте паралелни, синхронизирани действия, именно по посока изучаване на турски език в българските училища. А, именно: Ердоган с искането отново да се отвори членството на Турция в ЕС, Улусой с ултиматума турски да се учи в българските училища, ако искаме турски инвестиции, и Вашето – че ще има учебници по турски във “вашите училища”.
Ами спрете се! Ние от ВМРО няма да допуснем ДПС отново да пусне пипалата си в българската политика. Не случайно призовах всички кандидати за ЕП да декларират пред българите, че няма да подкрепят членството на Турция в ЕС. До днес никой нищо не е казал по въпроса, освен категоричността на ВМРО и моята лична, че това няма да стане! Нека видим кой брани българските интереси и кой защитава чужди! Има един доказан исторически факт – ние от ВМРО браним България вече 126 години!”, се казва в позицията на Джамбазки.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново