Александър Карачолев от “Общество за Нова България”: “Изграждането на лифт между В. Търново и Арбанаси ще даде нов облик на старата столица”

Публикувано на ср, 25 окт. 2023
547 четения

Изграждането на лифт между В. Търново и Арбанаси е от изключително значение за старата столица и ще даде един нов облик на града като туристическа дестинация, смята Александър Карачолев, който е кандидат за общински съветник от листата на “Общество за Нова България”. Според него това ще направи града още по-интересно и привлекателно място, тъй като ще предлага нещо ново за жителите и гостите на старата българска столица. Затова тази идея трябва да бъде рестартирана и да се търсят средства за нейната реализация със собствени средства, проекти или чрез публично-частно партньорство, допълва Александър Карачолев, който има дългогодишен опит в сферата на туризма, както и успешен бизнес, свързан с отглеждането на орехи, пресни подправки и билки.
Сред идеите в управленската програма е увеличаване на преките инвестиции, което изисква подходящи условия като подобряване на пътната инфраструктура, рехабилитация на индустриалните зони и преразглеждане на данък смет за фирмите.
Като човек от бизнеса, Александър Карачолев е наясно с проблемите, свързани с липсата на работна ръка. В тази връзка според него е необходимо да има тясна връзка между бизнеса, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и професионалните училища за подготовката на квалифицирани кадри. Залага и на създаването на програми, които да бъдат субсидирани от бизнеса за обучение и преквалификация на активни хора, които да останат да живеят и работят във В. Търново.
“Отрицателният естествен прираст е сериозен проблем не само за община В. Търново, но и за цялата страна. Много млади хора заминават да търсят препитание в чужбина, което води и до застаряване на населението и все по-трудно намиране на необходимите кадри. В тази връзка трябва да се подобрят условията за живот и отглеждане на деца. Сред приоритетите ни е изграждането на нова детска градина, както и финансово подпомагане на семействата чрез парична субсидия за всяко новородено, като за трето дете помощта ще е по-висока”, казва още Александър Карачолев, който е баща на две деца.
Относно липсата на паркоместа според него този проблем може да намери решение чрез преразглеждане на градоустройствения план и определянето на общински терени за обособяването на места за паркиране. От спешна актуализация се нуждае и транспортната схема на града и общината, както и от закупуването на електрически автобуси, които не замърсяват околната среда. От своя страна, Общината е тази, която трябва да повиши изискванията към транспортните фирми, за да се осигурят комфортни условия за пътуване на гражданите, категоричен е кандидатът за общински съветник.
Сред идеите на Александър Карачолев е също изграждане на 3D пешеходни пътеки и поставянето на звукови устройства на светофарите за хората с нарушено зрение. Според него това са малки неща, които обаче са от съществено значение за хората в неравностойно положение. Самият той, като съпредседател на фондация “Ген. Протогеров”, неведнъж е чувал болките и несгодите на хората с увреждания. Неправителствената организация е създадена през 2019 г. и досега е реализирала редица събития и инициативи в подкрепа на хората в неравностойно положение. “Когато даваш, го правиш от сърце”, казва Александър Карачолев. Убеден е, че благотворителността и подкрепата на уязвимите хора е мерило за всяко общество, но и местната власт не трябва да абдикира от задълженията си към тях.
За преодоляване на трудната комуникация между гражданите и общинската администрация се предвижда създаването на дигитално приложение за подаване на сигнали с цел по-бързото решаване на проблемите. Услугите за граждани и фирми също трябва да бъдат дигитализирани, за да се спести време и всички документи и заявления да могат да се подават по електронен път, допълва Александър Карачолев, който е с преференция 103 от листата на ПП “Общество за нова България”, която е с номер 38.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново