Албена Беренска ще разчита на подкрепата на МК “Глас народен” за решаване на проблемите на Беляковец

Публикувано на вт, 17 окт. 2023
537 четения

Проектът за канализация за отпадни води да бъде финансиран и реализиран през новия мандат ще е една от целите на Албена Беренска, независим кандидат за кмет на Беляковец и на кандидатите за общински съветници от Местна коалиция “Глас народен”. Това стана ясно след срещата им с жители на близкото до В. Търново село, на която бе представена гражданската листа и приоритетите на сдружението “Заедно можем повече”. Албена Беренска откри срещата, като подчерта, че в гражданската листа има шестима кандидати от село Беляковец. Тя припомни, че Беляковец е село с бъдеще, в което се заселват много млади хора и семейства с деца. Детската градина работи на пълен капацитет. Беренска подчерта, че подобно на останалите населени места в общината и Беляковец е с ограничен бюджет и не може да поддържа инфраструктура, комунални услуги и да реализира големи проекти. Финансовата помощ по програма “Местни инициативи” също не е достатъчна, със 17 000 лв. например направили половината покривна конструкция на читалището.
“Основният и голям проблем в селото е липсата на канализация за отпадни води, проектът е готов, за това съм се борила лично аз в продължение на 20 г.! Имаме го, но се търси начин да се финансира и реализира!”, заяви още тя.
Кандидатът за общински съветник Димитър Манолов обясни подробно на присъстващите, че за 12 г. малките населени места във Великотърновско са били неглижирани със символични бюджети. Той даде пример с парите, заделени за инфраструктура и за културно-масови дейности. “Тази година бюджетът на Община В. Търново е 156 млн. лв. за 36 малки населени места с инфраструктура от 500 км. За нея се отпуска “колосалната” сума от 300 000 лв., което е между 5 и 13 000 лв. с ДДС на населено място! Проверих колко наброява администрацията в Община В. Търново, която оперира с тези 156 млн. лв., и цифрата е плашеща!”, заяви той.
Манолов представи кандидатите от гражданската листа. Листата на МК “Глас народен” се води от проф. д-р Христо Бонджолов. В нея са включени доказани професионалисти и изявени великотърновци от различни професии, които да са полезни в ресорните комисии на бъдещия Общински съвет. Проф. Бонджолов подчерта, че българското село винаги е спасявало държавата при кризи. “Аз съм родом от едно друго село, което е далеч, на 200 км оттук, но проблемите му са сходни с проблемите на вашето село! И те са свързани с почти пълното незачитане на малките населени места, където живеят хора, които са изградили и големите населени места! Колкото повече се задълбочава кризата в държавата, ще стигнем до извода, че в най-тежките условия селото е спасявало държавата!”, заяви той.
Млади хора, които живеят в Беляковец, изразиха недоволство, че също плащат данъци, а трябва да копаят септични ями, да търсят начин да асфалтират улиците пред домовете си заради липсата на пари за инфраструктура.
“Откакто се помня, живея в Беляковец, това село е уникално кътче – много красиво, много чисто, хората са много позитивни и добри! И именно затова съм влязъл в тази коалиция – защото смятам, че мога да помогна, за да се превърне в още по-добро място за живеене!”, сподели кандидатът за общински съветник Деян Гемижев – майстор на спорта и изявен лекоатлет.
Албена Беренска, която кандидатства за кмет на Беляковец за седми път, бе категорична, че ще разчита на съветниците от местна коалиция “Глас народен”, за да се осигурят повече средства за нуждите на населените места и да стартира проектът за канализация за отпадни води в Беляковец.
Гражданската листа излиза под № 68 в интегралната бюлетина за Общински съвет във В. Търново.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново