Адв. Даниела Попова – водач на листата на ИТН в Г. Оряховица: „Местен омбудсман трябва да посредничи на хората с Общината за проблемите им“

Публикувано на пт, 20 окт. 2023
1011 четения

Горнооряховчанка трето поколение – така определя себе си адвокат Даниела Попова, водач на листата на „Има такъв народ“ в железничарския град. Над 20 години вече тя работи като юрист, от които 16 е действащ адвокат по гражданско и наказателно право. Омъжена е, с три деца. Съпругът й е пък четвърто поколение горнооряховчанин, а синът им – вече петто поколение… Всичко това наистина я кара да милее за този град и тази община.

Даниела Попова е отраснала в Лясковец, после завършва право във Великотърновския университет, но съдбата я отвежда обратно в Горна Оряховица. „Там срещнах любовта в лицето на съпруга си, там родих третото си дете, там живея и работя. От първия си ден работя в Г. Оряховица, после бях и в Лясковец. Мога да благодаря на Георги Даскалов и на Димитър Дервишев в Община Лясковец, че са ми гласували доверие да работя като юрист при тях. Там бях 4 г. главен юрисконсулт на общината, но съм обслужвала и Горна Оряховица. От 2007 г. съм адвокат, мисля, че хората вече ме познават добре“, казва за себе си тя.

Благодарна е на „Има такъв народ“ в лицето на националното ръководство и на местното чрез адвокат Момчил Иванов, че са й гласували доверие да бъде водач на листата и да я структурира. И силно се надява да го оправдае.

Адв. Даниела Попова е член на ИТН от самото й учредяване. „Избрах я още в началото, защото ми харесаха идеите за пряката демокрация, допитването до народа чрез засилване на формата на референдуми и местни допитвания. Хората трябва да се питат за мнението им, независимо дали от национално, или местно значение. Това е заложено и в устава на партията. Другото, в което припознах себе си, е, че търсеха чисти хора, които не са с тежест от други партии. Аз никога не съм била член на друга формация и ако някой ден се случи нещо и я напусна, никога не бих членувала в друга“, споделя Даниела Попова. През годините са я търсили партии за участие в листите им, но тя винаги е отказвала. Търсела нейните хора с нейните разбирания и ги намира в лицето на ИТН, като най-много й допада това, че държат на позициите си.

Самата тя има огромен опит с изборите, определя го като любов от пръв поглед. На 28 г. вече бе председател на ОИК, после и втори път. След това е член на РИК. През април 2021 г. е кандидат-депутат от ИТН, правила е избори и като обикновен представител на партия. „Сега за първи път се изправям пред местната общност като кандидат за общински съветник. Смятам, че има какво да дам, хората ме познават достатъчно и биха ми гласували доверие. Имам вече достатъчно житейски и професионален опит“, казва тя.
Като юрист възнамерява да работи по местните нормативни законови уредби, по законосъобразността на внасяните решения на Общинския съвет и евентуално ревизиране на предходни решения и договори. Има идея да прокара избор на местен омбудсман – обществен посредник, който да разрешава проблемите между гражданите и Общината. „Всички проблеми хората отнасят до няколко фейсбук групи в Г. Оряховица, но не е това начинът. Ако има една такава фигура, тя ще бъде избрана от Общинския съвет, ще има правилник за дейността. Този човек ще посредничи между хората и общинската администрация за разрешаване на даден проблем“, убедена е адв. Даниела Попова.
Смята да съдейства и за създаване на фондове за стимулиране на млади хора, ученици и студенти, които после да се връщат да работят в Горна Оряховица. За тротоарите, дупките и бездомните кучета не вижда смисъл да говори, защото проблемите са ясни и темата вече е преекспонирана от останалите кандидати.

Листата на ИТН за Горна Оряховица е само от 8 души, което според тях не е недостатък, а съвсем практичен избор на хора, доказани в своите професии. Така или иначе, никоя партия не може сама да вкара 29 души в горнооряховския Общинския съвет. Водач е адв. Даниела Попова, втори е инж. Петър Петров, трети – инж. Деян Кавърков. Следват Венцислав Николов, Теодора Ангелова, Вилиан Попов, инж. Цветомир Старирадев и Димитър Дочев.

„Стегната, кратка листа от професионалисти, без излишно пълнене с хора. Имаме юрист, счетоводител, инженери, работещи, студент. Третият в листата е хидроинженер, другите двама са машинни инженери. Имаме и един студент – Вилиан Попов, напористо и умно момче, в което виждаме бъдещето. Нашата листа е самостоятелна, не сме влизали в никакви коалиции и договорки. Считам, че за парламентарно представена партия е редно да участва в местни избори самостоятелно.
Разчитам да върнем доверието на хората, защото от ИТН никога не сме ги лъгали. Правили сме избори с чист ентусиазъм и без заплащане, вярвам, че хората ще оценят правилно ситуацията в момента и ще направят правилния избор. Убедена съм, че имаме какво да дадем“, завършва адвокат Даниела Попова.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново