8,4 млн. лв. ще похарчи Търновската община за чистене и сметосъбиране

Публикувано на чт, 20 Дек. 2018
127 четения

8 410 650 лв. са заложени като разходи в план сметката на Община В. Търново за сметосъбиране и сметоизвозване за догодина. Сумата е с над 2 млн. лв. повече от м. г., и бе одобрена по време на заседанието на ОбС в старата столица. Темата предизвика бурни дебати и остри реплики в залата.

„Още при встъпването си в първия мандат Даниел Панов пое ангажимент към гражданите такса смет да не се вдига. От 2008 г. в Общината местните налози не са повишавани, дори през 2012 г. такса смет беше намалена с 0,5 промила за юридически лица. Искам да успокоя гражданите, че таксата няма да се вдигне поне до 2020 г.“, заяви зам.-кметът Снежана Данева-Иванова. Тя уточни, че увеличението на парите е заради планирания ръст на минималната работна заплата. И посочи, че през 2013 г. е създадено ОП „Зелени системи”, което поетапно е увеличило дейността си, но на този етап Общината не може да поеме всички дейности по сметосъбирането и сметоизвозването, каквото е предложението на социалистите.

„Кажете на гражданите “Уважаеми великотърновци, ние вземаме от вас 2 млн. лв. допълнително, защото кметът е поел ангажимент да не качва промила“, заяви от трибуната Стоян Витанов от БСП. Колегата му Петко Тюфекчиев предложи планираните разходи за сметосъбиране и сметоизвозване за 2019 г. да бъдат 6,1 млн. лв., както м.г., но то бе отхвърлено.

Предложението на Общината бе прегласувано и прието с 23 гласа „за“, 4 „против” и 2 „въздържали се”. Отрицателният вот бе на групата на БСП.

„Не може до безкрай да се натиска този промил и за да не бъде шоково повишението на такса смет в един момент, трябва да се намерят варианти. Защото виждаме, че разходите се увеличават, а качеството на услугата не се подобрява”, заяви Валерия Дончева. „Задружно като опълченците на Шипка обрахме търновци“, лаконично завърши дебата Петко Тюфекчиев.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново