818 закононарушения разкри през октомври Инспекцията по труда

Публикувано на пт, 23 Ное. 2012
177 четения

16 работници без трудов договор са били заварени на работните си места при октомврийските проверки на Инспекцията по труда. Предстои на работодателите им да бъдат написани наказателни постановления, като глобата започна от 1500 лева, съобщи вчера инж. Невена Стефанова, директор на Инспекцията по труда във В. Търново. Разкрити са още 25 нарушения, при които работодателите са подписали с работниците си непълни трудови договори с липсващи текстове за начален и краен час на работа при контрактите за непълен работен ден.
Общо 818 закононарушения са разкрити при октомврийските проверки на Инспекцията по труда. Те са с 12 на сто повече спрямо същия месец на миналата година, посочи инж. Стефанова.
293 471 лв. са задържаните заплати, които работниците и служителите не са получили навреме. Те са на двама работодатели – общинската болница в Свищов, където забавените възнаграждения вече надхвърлят 240 хил. лв. и във великотърновски хотел с дълг към персонала от над 25 хил. лв. След намесата на Инспекцията по труда са платени 29 600 лева.
Обявено е съществуването на трудов договор на работник, който почина при инцидент в тухларната в с. Михалци. Приживе той се е водел на граждански договор. След промяната наследниците му вече имат право на парично обезщетение, помощи и наследствена пенсия.
С актове са наказани 45 работодатели. Обжалването на наказанията от работодателите не спира тяхното изпълнение. Законодателят е възприел това правило, изхождайки от разбирането за незабавно изпълнение, защото с нарушенията на трудовото законодателство са нарушени особено големи човешки ценности – живота и здравето на работника и служителя, коментира инж. Невена Стефанова.
З. ХРИСТОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново