73 машини ще чистят републиканската пътна мрежа в област В. Търново

Публикувано на пт, 3 Ное. 2023
159 четения

73 машини ще бъдат ангажирани с почистването на републиканската пътна мрежа в област В. Търново през зимния сезон. Това стана ясно след заседание на Областния съвет по сигурност, свикан от областния управител Ивайло Здравков. В него участваха представители на институции и на десетте общини, които информираха за подготовката за сезона.
От 1 ноември е въведено зимното поддържане в областта, информира инж. Венцислав Ангелов – директор на Областно пътно управление – В. Търново. Извършен е преглед на наличието и състоянието на специализираната техника по опорните пунктове. За нуждите на ОПУ през зимния сезон са необходими минимум 13 200 тона инертни материали, 3500 тона сол и 70 тона сухи химически материали. Към момента са осигурени 60 % от необходимите инертни материали, 80 % техническа сол и 100 % химически материали, уточни инж. Ангелов. Поради недостатъчен капацитет на ползваните опорни пунктове, голяма част от наличните количества са депонирнаи в асфалтовите бази Шереметя и Русаля. Доставката на интертни материали ще продължава с цел поддържане на оптимални запаси през целия сезон.
За зимното поддържане е сключен договор с фирма “Пътни строежи – В. Търново”. Има изготвен план за зимното поддържане, който е съгласуван с компетентните институции.
При усложняване на обстановката предварително ще бъдат затваряни за опесъчаване проблемни участъци в рамките на 2-3 часа, за да се избегнат по-сериозни инциденти.
Представителите на Пътна полиция, РД ПБЗН, РЗИ, РУО и на другите институции увериха, че също са в готовност за предстоящия зимен сезон.
На заседанието стана ясно, че Община В. Търново има договор с “Нелсен чистота” за снегопочистване и зимно поддържане на улиците в града. Осигурени са 500 т пясък и 100 т сол, като предстои доставката на още 500 т пясък. Фирмата разполага с необходимата техника, а при нужда е планирано привеждане на още 1 малък снегорин за почистване на тесни улици, както и на 1 бобкат. Чистенето на тротоарите, спирките и стълбите в града ще се извършва ръчно и машинно от ОП “Зелени системи”. С приоритет ще се почистват централна градска част, първи и втори район, териториите около здравните заведения, около детските градини и училища във В. Търново. Детските и социални заведения, както и училищата в общината са готови да посрещнат сезона.
Община Г. Оряховица има утвърден план за действие при усложнена зимна обстановка. Уличната мрежа в града ще се почиства от ОП “ППИО”. То е осигурило 105 т пясък и 139 т техническа сол. При почистване на улиците в населените места ще има разположени общо 7 снегорина и за това са предвидени 122 688 лв.
Община Свищов е предприела мерки за недопускане на затваряне на пътни участъци от републиканската пътна мрежа. Почистени са крайпътните ивици от дървета и храсти по направленията Кантона на път III-407 – с. Хаджидимитрово; с. Овча могила – с. Драгомирово. Основно почистване на крайпътната ивица от наносни земни маси, дървата и храсти е направено в участъците Овча могила – Морава и Овча могила – Червена.
За община Лясковец е открита процедура по ЗОП за зимно поддържане и снегопочистване на уличната мрежа в населените места и общинската междуселищна пътна мрежа. Евентуално закъсали и бедстващи хора ще се настаняват във “Ваканционно селище – Манастира” – гр. Лясковец, а моторните превозни средства в района на близка бензиностанция.
Община Стражица също е създала организация за работа при зимни условия, a oбщина Сухиндол има подписан договор за почистването на общинската пътна мрежа с обща дължина – 22,150 км, както и договор за третокласен път III-403 в границите на гр. Сухиндол с обща дължина – 3,6 км. За снегопочистването на улиците в селата Красно Градище, Горско Косово, Бяла река и Горско Калугерово предстои подписване на договор.
В Община Златарица снегопочистването на уличната мрежа в града, както и в селата Равново, Дедина, Дединци и Разсоха и на общински пътища ще се извършва от Звено за социални услуги и други дейности при Общината. Предстои процедура по ЗОП за избор на изпълнител за снегопочистване на уличните мрежи в останалите села.
В община Елена снегопочистването на уличната пътна мрежа в града ще се извършва от ОП “Благоустрояване”. Общината разполага с два специализирани автомобила. Община Павликени разполага със 120 т сол и 120 т пясък за опесъчаване на улици в града, като два тона от солта ще бъде разпределена по читалища, детски градини, пенсионерски клубове и др. Сключен е договор с фирма “Пътни строежи – В. Търново” за снегопочистване и опесъчаване на общинската пътна мрежа и част от улиците в града. Предстои сключване на догори за снегопочистване по населените места в общината с местните кооперации и арендатори, стана ясно още по време на заседанието.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново