5 % ДДС на храните искат хотелиери и ресторантьори

Публикувано на пн, 20 ян. 2020
3912 четения

Бармани и сервитьори обличат жълти жилетки
Намаляване на ДДС на 5 % на храните от първа необходимост, хотелите и заведенията за обществено хранене искат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Представители на организацията се обединиха около искането си по време на работна среща във В. Търново, в която участваха собственици на заведения от 36 града в страната. Заетите в бранша приеха декларация, която ще бъде изпратена до Министерски съвет и Народното събрание. Първата точка в нея е създаване на пакет от мерки за борба със сивия сектор. „Искаме задължителна регистрация по ДДС на всички, които работят в бранша. Искаме отмяна на наредбата на НАП за затваряне на обекти при открити нередности, тъй като това е крайна и репресивна мярка. Настояваме за персонална отговорност на обслужващия персонал при открита фискална нередност, както и категоризация на всички обекти, които работят като топла точка или кафе машини. Искаме също въвеждане на лимит за издаване на разрешителни за нови обекти“, заяви Вени Петрова, председател на БХРА. В декларацията е посочено още намаляване на ДДС от 20 на 5 %, както е в съседна Румъния. „Ние не искаме да ощетим фиска, но ако направим ДДС платимо, няма да има колеги, които да го крият. Така ще изсветлим бизнеса всеобхватно“, уточни зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров. По думите му, ако налогът бъде намален, собствениците ще могат да използват парите за увеличаване на възнагражденията на персонала, за да го задържат на работа, предвид огромния недостиг на кадри.
Дискусията във В. Търново беше инициирана от регионалната структура, ръководена от бизнесмена Петър Стефанов. На нея беше обсъдена въведената от НАП наредба Н-18, която по думите на рестораньорите крие много подводни камъни. Така например всеки проверяващ орган ще има достъп до личните данни на работещите в даден обект. „Ние не сме срещу наредбата и сме „за“ изсветляване на бизнеса, за спазването на правилата и законите. Но наредбата ни създава много проблеми, тъй като има много недоразумения и искаме те да бъдат изчистени“, каза още Вени Петрова.
От БХРА заявиха, че от 25 януари започват предупредителни протестни действия в цялата страна, като работещите в заведенията ще носят жълти и оранжеви жилетки в продължение на една седмица. През това време исканията на асоциацията ще бъдат представени от преговарящата група пред правителството и министерствата, контролиращи тяхната дейност. Ако не бъдат чути, започват ефективни стачни действия.
„Туризмът е дейност, която е най-регулираната в държавата. Ние продаваме щастие, а в същото време сме убити от данъци и такси. По 41 позиции плащаме ежемесечно и ежегодно данъци и такси“, каза още Вени Петрова. Тя уточни, че по време на протестите няма да се стигне до затваряне на обекти, тъй като са социално отговорни и няма да оставят персонала си без работа посред зима. По данни на БХРА в бранша работят над 400 000 души.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново