4947 младежи, сред които и 8 рожденици, ще гласуват за първи път на евровота

Публикувано на чт, 16 май 2019
136 четения

4947 души в област В. Търново ще могат да гласуват за първи път на 26 май, когато са изборите за Европейски парламент. Осем от тях са родени в изборния ден. В областта има и трима столетници, които могат да упражнят правото си на глас.
409 е общият брой на секциите в 10-те общини в областта, В. Търново – 139, Г. Оряховица – 66, Стражица – 24, Златарица – 13, Елена – 25, П. Тръмбеш – 21, Свищов – 55, Лясковец – 18, Сухиндол – 8 , Павликени – 41.
В две общини – Г. Оряховица и Сухиндол, са разкрити подвижни избирателни секции за хора в неравностойно положение. 104 са секциите в областта, в които ще се гласува машинно. Най-много – 29, са във В. Търново. В останалите общински центрове са по няколко и в почти всяко село, където има секция с 300 избиратели също ще бъде поставена машина за гласуване.
Вече тече активна подготовка за предстоящия вот. По инициатива на областния управител проф. Любомира Попова се проведе работна среща, в която участваха председателят на РИК Десислава Йонкова, директорът на ОДМВР ст. комисар Димитър Машов, комисар Стефан Николов, началник на отдел “Охранителна полиция”, Христо Христов, началник на оперативния щаб в ОДМВР за провеждане на изборите и др.
Ст. комисар Димитър Машов докладва, че е осигурена охрана по време на транспортирането на изборните книжа, полицейско присъствие в изборната нощ в областната администрация, както и по време на транспортирането на чували с бюлетини от СИК до РИК. По време на изборите ще са ангажирани 374 служители на реда.
Служителите на звеното “Български документи за самоличност” към ОДМВР ще работят на 26 май от 08,30 до 19,30 часа. В седмицата преди евровота е създадена организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени, или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.
Полицейският шеф съобщи, че до 27 май ще работи денонощно открита линия на МВР (телефон 02/982 22 32 и e-mail izbor@mvr.bg ) за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за членове на ЕП. Подаваните на откритата линия сигнали трябва да са относими към дейността на МВР по време на изборния процес. Издадена е заповед на областния управител за определяне на помещение за съхранението на бюлетините през периода от транспортирането им от печатницата до предаването им на общинските администрации.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново