35 кметове на населени места се срещнаха с Цветан Цветанов

Публикувано на вт, 30 Апр. 2013
130 четения

Кметовете изразиха съгласие с мнението на Цветан Цветанов, че предстоящите избори са изключително важни и хората трябва да гласуват разумно.

Почти двучасова среща с 35-ма кметове на населени места в община В. Търново проведе Цветан Цветанов, водач на листата с кандидати за народни представители от ГЕРБ. Присъстваха още областният лидер на партията и великотърновски кмет Даниел Панов, градоначалниците от ГЕРБ на общините Горна Оряховица, Елена, Стражица и Лясковец. Перспективите за развитие на малките населени места бе тема на срещата, която се проведе в конферентната зала на хотел Алегро.

Благодарение на договорените от Бойко Борисов средства за следващия програмен период България има най-добрия бюджет на глава от населението в Европейския съюз, каза Цветанов, който припомни, че 32 милиарда са средствата за страната ни по линия на европейските фондове за 2014-2020 г. Цветанов сподели, че според много кметове в страната в последните 2 месеца се наблюдава затормозяване при работата по европроекти. “Затова много важно е в следващия програмен период да влезем с летящ старт и да не допуснем слабостта, която имаше държавата в самото начало след приемането ни в ЕС, когато нямаше административна готовност, а само желание за членство в общността”, каза Цветан Цветанов.
Кметовете изразиха съгласие с неговото мнение, че предстоящите избори са от изключителна важност и хората трябва да гласуват разумно. “Ако след изборите управляват 5-6 партии, на практика ще бъде блокирана изпълнителната, респективно и местната власт. Самостоятелен кабинет на една партия ще позволи да се вземат решения и да се носи отговорността”, коментира водачът на великотърновската листа Цветанов, който е категоричен, че за да напредва страната ни, ГЕРБ трябва да състави свой кабинет.
Кметове благодариха на Цветанов за това, че в мандата на ГЕРб държавата проявяваше грижа към селата, ремонтирани бяха много църкви и читалища. “Човек трябва да поддържа вярата си и духа”, единодушни бяха присъстващите, които припомниха, че неща, които години наред са само обещавани, са свършени в мандата на ГЕРБ. За пример бяха дадени пътни отсечки, като тази между свищовските села Ореш и Совата, както и непроходимият по-рано проход Елена – Твърдица. За региона благотворно влияние ще окаже и това, че от тук ще минават магистрала Хемус и скоростният път Русе – Свиленград. Състоянието на пътищата бе най-обсъжданата тема по време на срещата между кметовете и Цветанов. Кметове му пожелаха и в следващия мандат ГЕРБ да продължи работата по изграждане на инфраструктурата.
Битовата престъпност е сред проблемите, които са най-наболели за селските кметове. До края на годината 80 % от селата в общината ще имат видеонаблюдение, а третият етап на съществуващ проект ще обезпечи видеоохраната на всички населени места, научиха присъстващите. От следващата година ще заработи и общинска полиция, каза Панов.
“Представителите на малцинствата отвикнаха да работят”, изрази мнение един от кметовете. “Това е много тежка тема и е сред акцентите ни за следващия управленски мандат. Ще залагаме много на образование и заетост”, коментира Цветанов, който съобщи, че според изследване на Световната банка до 2020 г. всеки четвърти българин в трудоспособна възраст ще е от малцинствен произход.
“С присъствието си сред нас Вие се обявихте за силна местна власт”, обърна се към Цветанов председателката на дарителското сдружение “Св. Иван Рилски” Благовеста Факирова. “Всички от присъстващите имат някакви политически убеждения, но тук се показа как може да се работи, когато има съглашателство по важните теми”, допълни тя.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново