28 компании предложиха работа на студенти от ВТУ в Националните дни на кариерата

Публикувано на пт, 28 Мар. 2014
538 четения

Областният управител инж. Георги Рачев и ректорът проф. Пламен Легкоступ посетиха щандовете на изложението. сн. Даниел ЙОРДАНОВ

28 компании от цялата страна подредиха свои щандове в Пети корпус на Великотърновския университет вчера. За десета поредна година старата столица беше домакин на Националните дни на кариерата. Най-големият форум за студентски стаж и кариера в страната срещна работодатели и студенти, за да предложи на младите специалисти подходящи работни и стажантски места на трудовия пазар в България.
Областният управител инж. Георги Рачев откри кариерното събитие. “Въпросът с младежката безработица е въпрос, който стои не само пред правителството на България, а пред целия Европейски съюз. Не случайно миналата година Европейската комисия отпусна 6 млрд. евро за младежка безработица, а в нашата страна последните месеци правителството набеляза мероприятия и заложи в бюджета средства, които също са насочени към младежка безработица”, подчерта губернаторът. Той обяви, че държавната администрация е готова да приеме на едномесечен неплатен стаж студенти на места, които в момента са свободни. Георги Рачев припомни, че по различни програми в областната управа са обучавани младежи от специалностите публична администрация и право.
“Аз съм убеден, че след като вие сте направили най-добрия избор и учите във ВТУ, чието лого е “водещ, търсещ, утвърден”, получените знания и умения ще ви дадат възможност да поемете много добър старт и да намерите своето поприще в живота. Надявам се, след Дните животът ви да стане и по-хубав”, каза ректорът на търновската алма матер проф. Пламен Легкоступ.
По традиция великотърновското издание е сред най-силните в страната. Наблюденията на организаторите показват, че един от шест участници си намира стаж или работа благодарение на форума. “Имаше години, в които оставаха незаети стажантски работни места. Но за всичките години около 30 хиляди души от цялата страна започнаха работа”, каза Светлозар Петров, управител на фирма Джоб Тайгър, която организира форума заедно с ВТУ.
По традиция кариерният ден в старата столица е придружен от предварителни специализирани уърк-шопове. Там студентите имат възможност да се запознаят с подготовката на автобиография и мотивационно писмо, както и да получат ценни съвети за поведението си по време на интервю за работа. Тази година младите хора се срещнаха с представители на банкови и финансови институции, фирми, които работят в областта на компютърните и информационни технологии, и компании, които имат нужда от езикови специалисти. В това отношение ВТУ има много добре подготвени кадри, призна г-н Петров.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново