229 719 жители на областта имат право да гласуват на референдума

Публикувано на вт, 8 ян. 2013
359 четения

12 януари е крайният срок, в който лицата, които ще гласуват по настоящ адрес на референдума на 27 януари, трябва да обявят намерението си пред общинската или кметската администрация. До края на миналата седмица само двама човека са подали такова заявление в град Велико Търново, заяви председателят на Районната избирателна комисия Десислава Йонкова. За разлика от последните избори сега членовете на Секционните избирателни комисии и охраната ще могат да гласуват в самата секция, след като подадат декларация, че няма да гласуват на друго място, каза Йонкова.
Лицата, които не са включени в избирателните списъци или имената им са сгрешени, могат да коригират грешката пред местната администрация до една седмица преди референдума.
Четири са инициативните комитети, които са регистрирани от ЦИК да водят информационно-разяснителната кампания. Два от тях са “за” и два – “против”. “За” построяването на централата ще агитира комитет, представляван от Стефан Воденичаров, който по инициатива на БСП събра над 700 хил. подписа в подкрепа на АЕЦ “Белене”, и 76 депутати от ГЕРБ, които предложиха преформулирането на въпроса от “За” или “против” АЕЦ “Белене” в “Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа”.
“Не на измамата Белене” е мотото на ИК на ДСБ. От ИК “Беля НЕ”, представляван от лидера на ЕНП Мария Капон, убеждават, че гласуването с “не” ще означава “да” на развитието на ядрената енергетика чрез АЕЦ “Козлодуй”.
В областта към този момент са създадени 413 СИК. Във Великотърновска община те са 138.
229 719 са жителите на област В. Търново, които имат право да участват в референдума. За да е легитимно допитването, до урните на 27 януари трябва да отидат най-малко 4 345 450 българи.
Весела КЪНЧЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново