2023 г. магистрала “Хемус” стига до Велико Търново

Публикувано на чт, 7 мар. 2019
1379 четения

През 2023 година автомагистрала “Хемус” трябва да стигне до В. Търново, заяви в старата столица министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя ще се включи в дискусия от платформата за граждански диалог “Европа в нашия дом”. Министър Аврамова призна за проблеми с отчуждителните процедури. За участъка от Буховци до Белокопитово са заведени 29 дела, последното е насрочено за края на месец май. “Това ни бави, а ние искаме да строим. Хората от Северна България също искат да имат магистрала като “Тракия” в Южна България”, коментира Аврамова.
Тя съобщи, че в момента работна група изготвя предложения за промени в законодателството, така че да има възможност при обекти от национално значение собствениците на имоти да могат да бъдат обезщетявани предварително. Ако има обжалване, после да може да се доплаща сумата, която съдът е определил.
Министър Аврамова изрази своята увереност, че съвсем скоро ще започнат тръжните процедури за изграждане на другата автомагистра от Русе до Бяла и обхода на Бяла. Тя обаче не можа да посочи кога ще започне строителството на участъка от Бяла до В. Търново.
Аврамова обясни още, че в края на месец март ще е ясна цялата програма на Агенция “Пътна инфраструктура”. Тогава ще стане ясно дали и кога тунелите до старата столица, които са сред най-опасните в страната, ще бъдат ремонтирани.
През 2019 г. постепенно ще бъде осигурено финансиране за подмяна на ВиК структурата на 14 улици в стария град и кв. “Варуша”, съобщи още министърката.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново