2012 година беше на кръстопът между песимизма и оптимизма в икономиката

Публикувано на вт, 8 ян. 2013
515 четения

Ремонтът на площада пред Царевец беше открит от премиера Бойко Борисов, строителния министър Лиляна Павлова и кмета Даниел Панов.

Бизнесът и държавните мъже в областта срязаха няколко десетки метра трикольорна лентичка. Това създаде усещането, че през 2012 година видяхме светлината в тунела и стигна кръстопътя между песимизма и оптимизма. Същевременно в историята останаха 58 на сто от едноличните търговци и юридическите лица в региона, които минаха в ликвидация, защото не се регистрираха в Търговския регистър. 19 233 фирми от Великотърновска област вече нямат право да извършват търговска дейност и да продават имуществото си. Законно в областта останаха да работят около 14 000 еднолични търговци, кооперации, чуждестранни представители.
Средно 11 безработни се борят за едно работно място във Велико Търново. 335 % е разликата между най-ниската и най-високата заплата в областта, посочват от Националния статистически институт.
Средното възнаграждение в региона е 585 лв., което ни отрежда 11 място от 28-те области. Бизнесът все по-трудно дава заплати, стигнахме до рекордните близо 400 хил. лв. неплатени в срок възнаграждения. Само за месец бяха хванати 22 лъжливи трудови договора.
Българските пенсионери подготвят жалба срещу държавата в Съда за правата на човека в Страсбург.
Анализ на Института за пазарна икономика посочи, че 66 % от хората в региона живеят в лишения, на ден караме с до 10 лева.
Според изследване на Асоциацията на индустриалния капитал сивата икономика гони 58 %.

Бойко Борисов три пъти ряза ленти в областта

В средата на юни премиерът откри втората бирена фабрика във Велико Търново на приятеля си Григор Григоров. Капацитетът на пивоварната е 20 млн. литра бира с марка “Бритос” годишно, а инвестицията е за 20 млн. лева. “Благодарим на собствениците, че в тези тежки времена са осигурили работни места за над 40 души”, каза премиерът Бойко Борисов. Кметът Даниел Панов заяви, че заводът е добра крачка за развитието на местната икономика и бизнес. С “Бритос” и “Болярка” Велико Търново стана единственият град с две български пивоварни.
Втори път премиерът хвана ножицата във В. Търново и си взе парченце трикольор при откриването на площада пред Царевец с ронещия се червен китайски гранит на 1 октомври. Площад “Цар Асен I” беше ремонтиран с 1,275 млн. лв. по ОП “Регионално развитие”.
Третата лента беше срязана на 29 ноември при откриването на ремонтирания проход Елена – Твърдица. Тогава се роди и една от крилатите премиерски фрази за годината: “Думите отлитат, пътят остава”. 40 км от трасето на прохода са обновени с 11 520 000 лв. от републиканския бюджет. Половин милион лева са отпуснати допълнително, за да се изгради връзката между прохода с магистрала “Тракия”, каза регионалният министър Лиляна Павлова. Пътят е построен преди 50 г. и от тогава не е бил ремонтиран.
За първи път стар и нов кмет застанаха един до друг и срязаха лентата. Това се случи в Павликени, където ексградоначалникът Ангел Генов редом с новия кмет Емануил Манолов откриха новия градски площад “Свобода” за 1,8 млн. лв.
В началото на юни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев преряза лентата на новата фабрика за рециклиране на фолиа от полиетилен и полипропилен на “Мегапорт” във Велико Търново. Капацитетът на фирмата за преработка на отпадъчни фолиа се увеличава от 300 на 800 тона месечно. Инвестицията е 5,5 млн. лв. Разкрити са 90 работни места.
В началото на март започна експлоатация на най-големия фотоволтаичен проект в България. Парковете “Самоводене” и “Златарица” с обща мощност 42 MW и годишно производство на електроенергия от 61 320 MWh ще осигуряват с ток около 20 хил. домакинства, намалявайки емисиите въглероден диоксид с 26 хил. тона годишно. Най-мащабната корейска инвестиция в България през последните десет години на стойност 154 млн. евро е на корейските компании SDN Company и KOSEP, част от националната електрическа компания на Южна Корея. Това са първите фотоволтаични проекти с договор за изкупуване на произведения ток от НЕК. Над 45 млн. лв. от двата проекта са постъпили като косвени данъци в държавния бюджет, а преките местни данъци надхвърлят 2,5 млн. лв. Очаква се за целия жизнен цикъл на проекта, който е 25 години, над 10 млн. лв. да постъпят в общинския бюджет.
Три месеца след рязането на лентата на фотоволтаичната електроцентрала финансовата секира на Енергото посече населението и бизнеса с безпрецедентното поскъпване на тока от над 14 %. Електроразпределението мина от германска в чешка компания. Същевременно великотърновецът Петко Ганчев по поръчка на БАН изобрети машина, с която само с 3 лева разход на ден в лютата зима можем да отопляваме жилище от от 50 кв.м при 25 градуса.

Динамиката в сектор Транспорт беше най-ясно изразена

Летище “Горна Оряховица” продължава да си зимува като държавно, след като пропадна четвъртият опит за концесията му. 24-годишен милионер от Франция с български корени единствен подаде писмо за инвестиционни намерения, но не завърши процедурата. Надеждите на Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов са, че през него ще изнасяме български агнета за Катар и Саудитска Арабия.
Хаинбоаз продължава да е незаконен и се води път в строеж, както и Южният пътен възел във Велико Търново все още не е въведен в експлоатация. Съдът все още се занимава с конкурса за превозвачите, близо 3 години след провеждането му.
През Велико Търново ще минава паневропейската магистрала, свързваща Европа с Истанбул и Близкия Изток. Новината беше съобщена на 3 май от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. България ще търси публично-частно партньорство за строителството на скоростен път по маршрута Русе – Велико Търново – Хаинбоаз – Свиленград – Истанбул. Скоростният път ще е 300 километра с по две платна във всяка посока, а очакваната инвестиция в него е около 1 милиард евро. Според картата, с която разполагаме, новата паневропейска магистрала ще обхожда Велико Търново от запад, а под Хаинбоаз ще продължава с тунел от 1,5 километра.
След публикации на “Янтра ДНЕС” беше спрян ремонтът на пътя Елена – Сливен. Агенция “Пътна инфраструктура” прекрати договора със строителния консорциум от бургаска, ямболска и софийска фирми. Причината е неизпълнение на клаузите по договора за 10,5 млн. лв. Напролет за обекта ще бъде обявена нова обществена поръчка за изпълнител, посочи шефът на Пътната агенция инж. Лазар Лазаров. 26-километровото трасе от второкласния планински път трябваше да е готово за 5 месеца и 7 дена, а първата му копка беше на 30 август 2011 г.
След наша публикация, в началото на октомври, затвори незаконно работещ паркинг в центъра на Велико Търново, зад Съдебната палата. Паркингът две години вземаше по 2 лева за престой на час, а обектът е само строеж с Акт 14. Не е въведен в експлоатация, което означава, че няма издадено разрешение от Община В. Търново за търговска дейност. Самата Община не си е получила дължимите й от инвеститора 6 паркоместа.

Велико Търново стана най-красивият и културен град

на България в рамките на националната кампания “Най-добър град за живеене през 2011 г.” През май десетте общини в областта се обединиха в кампанията “Велико Търново – Европейска културна столица през 2019 г.” Мотото на кандидатурата е “Духът на България” и беше промотирана в десетки страни.
В условията на криза старата столица отчита 18 % ръст на туристите и по неофициална информация Велико Търново през 2012 г. е посрещнал едномилионния си турист за годината, похвали се кметът Даниел Панов.
Българите да ходят на море и планина с ваучери, давани като добавка над заплатата от работодателите. Това предложиха кметовете на годишната си среща по проблемите на туризма на ресорния министър Делян Добрев и заместника му Иво Маринов. За втора година срещата се проведе във В. Търново в рамките на изложението “Културен туризъм”. Тази година старата столица подготвя десетото му юбилейно издание.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново