200 000 лв. трябват за моста между Леденик и Шемшево

Публикувано на пт, 22 Февр. 2019
1413 четения

Близо 200 000 лв. са необходими за ремонт и укрепване на моста над река Янтра между Леденик и Шемшево. Съоръжението, което свързва двете села, е в окаяно състояние и се нуждае от спешен ремонт заради отворилите се дупки при дилатационните фуги. Най-голямата от тях е с диаметър повече от 20 см и шофьорите са принудени да намалят скоростта, за да преминат безопасно по моста. Ежедневно оттам преминават стотици леки и тежкотоварни автомобили, както и автобуси. Освен конструктивното укрепване на моста е необходимо да бъдат поправени парапетите и тротоарите към него. Състоянието на съоръжението се влоши значително след затварянето на моста край Шемшево, който пропадна в началото на 2017 г. и се наложи трафикът да бъде пренасочен през Леденик като единствена алтернатива.
“Мостът между Шемшево и Леденик е строен в края на 60-те години и не е предвиден за подобно натоварване, на каквото бе подложен. За 12 часа по него преминаваха около 2000 превозни средства, а за денонощието техният брой бе над 3000. Натоварването доведе и до разбиване на уличната мрежа в селото и до чести аварии на водопроводните тръби”, обясни кметът на Леденик Антон Кръстев. Той уточни, че преди около месец са почистили клоните на дърветата около моста и са боядисали парапета. Но за реконструкцията на съоръжението разчитат на помощ от държавата.
Междувременно Община В. Търново обяви обществена поръчка за изготвяне на технически проект за ремонт на моста и авторски надзор при изпълнението му. За изготвянето на проекта са предвидени 12 000 лв. в Инвестиционната програма на Общината. А за осигуряване на средствата за ремонта старата столица ще разчита на Междуведомствената комсиия за бедствия и аварии към Министерски съвет, за което вече е изпратила искане за финансиране. Освен за моста, Общината търси средства от Комисията и за ремонт на разбитите улици в селото, тъй като за тях също трябват сериозни инвестиции. До шест месеца се очаква да стане ясно дали държавата ще осигури нужното финансиране за селото, уточни Антон Кръстев. Надеждите на хората от Леденик са съоръжението да бъде поправено, тъй като с реконструкцията му ще се възстанови неговата конструктивна устойчивост и товароносимост. Ще бъде подобрена също транспортната връзка и безопасното преминаване на пътните превозни средства и пешеходците.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново