11 безработни се борят за едно място

Публикувано на пт, 23 Ное. 2012
225 четения

2780 са официално регистрираните безработни в Община Велико Търново през октомври, което е ръст с 1,2 на сто за една година, съобщи директорът на Бюрото по труда Обрешко Нечев. Той отчете ниво на безработицата за старата столица от 6,4 % при областно равнище от 10,5 на сто и средно за страната – 11 %.
Безработицата в Елена и Златарица придобива застрашителни размери, личи от данните за октомври. Всеки пети в еленско е на трудовата борса, а в златаришко – всеки трети. За една година безработните в Елена са се увеличили с 30,3 %, а в Златарица – с 18,7 %.
За трите общини, обслужвани от Бюрото по труда във Велико Търново, за октомври за едно работно място се конкурират 11 човека, предходния месец натискът на трудовия пазар е бил 13:1. Новорегистрираните безработни са 662 или със 106 човека повече от септември. Основна част от безработицата се генерира от хора, прибрали се по родните си места, след като са загубили работата си в различни части на страната – 356 от новорегистрираните. 39 гурбетчии са останали без работа и са с регистрация в Бюрото по труда. През октомври работа са си намерили само 246 безработни, а 272 са наказани, защото не са се явили по график за подпис на борсата, отказали са предложено работно място или не са ходили на курсове за квалификация.
Работодателите търсят основно нискоквалифицирани кадри, местата за специалисти са по-малко, но те успяват по-бързо да си намерят работа, коментира Обрешко Нечев. Няма икономическа сфера с преобладаващ глад за кадри, посочи Нечев. При проверките на Инспекцията по труда от месеци няма хванати безработни с регистрация на борсата, които едновременно с това да са наети от работодатели, каза шефката на контролното ведомство инж. Невена Стефанова.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново