11 000 лева са наложените глоби за неносене на маски

Публикувано на чт, 22 окт. 2020
1954 четения

Близо 11 000 лв. е размерът на наложените глоби от Регионалната здравна инспекция във В. Търново за неносене на предпазни маски или за неправилното им поставяне. Санкциите са от извършените проверки на територията на цялата област от началото на обявяване на епидемичната обстановка до 30 септември. “Досега са направени 3279 проверки, от които 132 са по постъпили сигнали от страна на граждани. За установени пропуски по спазване на противоепидемичните мерки за същия период са издадени 269 предписания. Съставени са 33 акта за установяване на административни нарушения. От тях 26 са наложени на физически лица, а останалите 7 са на юридически лица”, уточни д-р Красимира Петрова, зам.-директор на РЗИ – В. Търново. Глобата за физически лица е в размер на 300 лв., а за юридически лица започва от 500 лв. Наложените досега санкции са в размер на 10 550 лв. и са основно за липса на предпазна маска или ако не е поставена правилно и не покрива носа и устата, каквито са указанията на здравните власти.
Проверките от РЗИ се извършват съвместно с полицията в търговските обекти, закрити помещения и градския транспорт. Инспекторите следят както за извършване на дезинфекция, така и за спазване на социална дистанция и използването на лични предпазни средства, като всяко нарушение се санкционира отделно.
От Регионалната здравна инспекция уточниха, че контролът за спазване на противоепидемичните мерки продължава и ще бъде засилен предвид заповедта за носенето на маски и на откритите обществени места, която влиза в сила от днес. Според здравния министър д-р Костадин Ангелов целта на новата заповед е намаляване на броя на заразените и пациентите, постъпващи в болница.
Носенето на маски и на открити пространства бе въведено, след като в България бе обявена извънредна епидемична ситуация от 13 март заради коронавируса. През лятото мерките частично бяха разхлабени, но извънредната ситуация бе удължена до 30 ноември. Заради нарастващия брой на заразените с коронавирус бе взето решение за връщане на заповедта за носене на маски и навън, както в редица европейски държави.
Премиерът Бойко Борисов вчера обяви, че ще настоява в заповедта да бъдат описани ясно и точно изискванията за носене на маски на открито и дали това ще важи, ако човек се разхожда сам в парка или на места, на които няма струпване на хора.
От днес се очаква да бъде намалена и карантината на 10 дни, но само при определени условия.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново