10 000 лв. е дарила Весела Лечева за мемориалния комплекс “Балванска битка”

Публикувано на ср, 28 юли 2021
421 четения

10 000 лв. е дарила световната шампионка по спортна стрелба и бивш депутат от областта Весела Лечева за обновяване на Антифашисткия мемориален комплекс “Балванска битка”. През март т.г. бяха отбелязани 77 г. от събитията край Балван. Именно тогава се ражда и идеята за дарението, а средствата са преведени малко по-късно, уточни кметът на Балван Недьо Георгиев.
“Асфалтирахме основната алея. Почистихме и терена около паметника, остава да бъдат монтирани пейки и да се засадят дръвчета”, каза още Недьо Георгиев. В обновяването на района се включват две фирми. През годините мястото периодично е почиствано, но подобно по-мащабно разчистване на мястото не е правено.
Мемориалният комплекс е изграден по повод балванската битка, която е сражение между български армейски и полицейски части с Габровско-севлиевския партизански отряд по време на комунистическото партизанско движение в България през 1941-1944. Бойните действия се развиват край селата Крушево и Балван. На 28 март 1944 г. отрядът е открит от полицейска част, която разбива след кратка престрелка. Отрядът бързо се изтегля към село Горско Калугерово, но е застигнат и обкръжен от големите въоръжени сили, изпратени от Севлиево. След няколко успешно отбити атаки партизаните минават в настъпление и пробиват обръча. В боя е тежко ранен командирът на отряда Иван Райков. През нощта партизаните се насочват към село Малкочево. На 29 март сутринта отрядът е открит и обстрелян от самолет югозападно от Балван, а впоследствие е наново обкръжен. Отрядът се изтегля към село Добромирка, като в цялата битка дава жертви – 11 убити, 2 ранени и 2 пленени (впоследствие убити). Оцелелите 14 партизани се присъединяват към основните сили на отряда.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново