Със състезание по управление на трактор гимназията в Златарица отбеляза 102 години

Публикувано на пт, 23 апр. 2021
443 четения

Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство “Никола Златарски” в Златарица отбеляза на 22 април двоен празник. От една страна, училището отпразнува 102 години от създаването си, а от друга – Международния ден на Земята. Програмата включваше официална и неофициална част, в която учениците показаха своите знания и умения, придобити в обучението си в училище. В рамките на учебната база се проведоха техническа викторина, състезание за разпознаване на машинни части, майсторско управление на трактор, майсторско управление на лек автомобил и футболна среща между училищни отбори.
Тържествената част започна с посрещане на националното знаме, знамето на ЕС и знамето на училището, а с едноминутно мълчание бе почетена паметта на патрона на гимназията. С литературен рецитал на учениците бе отбелязана и 145-годишнината от Априлското въстание.
“Този празник е най-значимият и най-вълнуващият за едно училище, защото е повод не само за равносметка и вглеждане в историята, но и поглед към бъдещето”, обърна се към присъстващите Мария Петкова, директор на гимназията.
“Скъпи учители, не спирайте да бъдете професионалисти в работата си. Нека всички усмихнати лица на вашите ученици са награда за достойния труд, който полагате. Скъпи ученици, покорявайте върховете на знанието. Вашата упоритост е сигурна гаранция за успех. Бъдете достойни възпитаници на своето училище”, обърна се към всички Михаил Ганев, кмет на Златарица.
“Днес отбелязваме 102 години от патронния празник на училището. Благодарение на упорития труд, който полагате, всички ние постигаме развитие за нашите деца и опазване на културата на училище с дълга предистория. Гордеем се с успехите ви. Те ни правят достойни за светлата личност на вашия патрон Никола Златарски – виден радетел на българщината, учител и обществен деятел от периода на Възраждането”, каза Стефан Бранзелов, председател на Общинския съвет в Златарица.
ПГМСС “Никола Златарски” е основана 1919 г. Отначало е зимно земеделско училище, което дава само професионална реализация в двугодишен курс на обучение. Постепенно през 1967 г. то се превръща в Средно професионално техническо училище със специалности “Механизатор в селското стопанство” и “Електромонтьор на селскостопанска техника”. Тогава започва да дава на своите възпитаници и средно образование. През 1984 г. се открива специалността “Механизатор в горското стопанство”. От 2003 г. училището е преобразувано в Професионална гимназия по механизация на селското стопанство. С годините, по демографски причини, децата в училището намаляват и в момента в него се обучават 44 ученици в 4 паралелки, в специалностите “Монтьор на селскостопанска техника” и “Монтьор металообработващи машини”. Педагогическият персонал наброява 9 души, а непедагогическият – 4 души. През учебната 2021/2022 г. се очаква от РУО – В. Търново, да бъде одобрена и новата специалност “Полевъдство”. В тази връзка училището, с помощта на Община Златарица, създаде 7 декара овощна градина. В нея са засадени 120 сливови дръвчета и 105 ябълкови фиданки. Зад овощната градина е разположено и полето с шафран. Скъпата подправка, произвеждана там, вече е сертифицирана като първокачествен продукт. Училището притежава и лиценз за извършване на курсове за управление на автомобили и трактори, в които могат да се обучават и граждани. Гимназията има и лиценз за даване на правоспособност за работа с моторен трион и храсторез.
Трима ученици от Гимназията в Златарица ще представят училището в регионалния етап за Северна България в националното състезание “Млад фермер”, което се организира от земеделското министерство.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново