Изложба за 100-годишнината от края на Първата световна война откриха в Павликени

Публикувано на ср, 21 Ное. 2018
174 четения

Изложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война беше открита в Историческия музей в Павликени. Експозицията е под наслов “100 години от края на Първата световна война и участието на хората от Павликенския край в нея (1915 – 1918)”. В нея могат да се видят около 40 оригинални архивни документа, лични вещи и оръжие от войната, принадлежали на участници от Павлекинския край. Те се съхраняват във фонда на нашия музей, обясни директорът на културната институция Нели Цонева. Тя е работила върху подбора на документите заедно с уредника Сашка Кирилова.
По време на официалното откриване на експозицията беше представена и дипляна, посветена на годишнината. Дипляната е издадена от музея и Общината по проект, финансиран от Министерство на отбраната. Историческият музей в Павликени ще предостави това издание на всички училища, читалища и кметства от общината.
Изложбата на музея ще бъде експонирана до края на 2018 г. Особено ценни в нея са оригиналните снимки на войници от различни военни формирования. Фотосите са от 1916, 1917 и 1918 г. Всички снимки са дарения от близки на загинали и ветерани. Посетителите могат да видят щик на карабина “Манлихер М-95”, оръжие, използвано от войниците при атаките “На нож!”, дарение от кмета на Мусина Христо Иванов, както и книгата “Впечатленията ми от похода с 50-и пехотен полк в Македония и Албания през 1915 г.”. Неин автор е полкови свещеник Стефан Ганчев. Книгата се издава от 50-и пехотен полк в полза за въздигане паметник на падналите герои от същия полк. Ценното издание е дарение на музея от Евтим Евтимов от Павликени, сподели Нели Цонева. Тя допълни, че от Павликенския край по бойните полета на Първата световна война са загинали 590 войници, подофицери и офицери.
Тя е подбрала снимки и документи на Асен Михалев – Селския, участник в Първата световна война и във Войнишкото въстание през 1918 г. Преживява и войната, и сраженията и след това завършва право във Виенския университет. Когато се връща в Павликени, започва да работи като адвокат, избиран е за общински съветник и е един от ръководителите на работническата партия в региона. Сред интересните експонати са и две лични кореспонденции. Едната е на Иван Колчев от Павликени, другата на Боян Савов Трифонов от Недан.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново